Logo

Ben jij geschikt voor fretten?

Fretten spreken je wel of niet aan, maar als ze je aanspreken dan ben je er ook echt helemaal weg van! Wij fretteneigenaren noemen dit het frettenvirus. Je moet dus goed beslissen of je voor één fretje blijft gaan al die jaren, of dat je voor meerdere fretten gaat. Als je dit doet, doe het dan vanaf het begin af aan. De frettenfans rijden stad en land door voor de frettendagen of voor de beste dierenarts. Bedenk dus goed waar je aan begint voordat je dit virus in huis haalt :-)!

Het houden en verzorgen van fretten is niet gemakkelijk! Onderschat dit dus absoluut niet. Fretten kosten veel tijd, veel geld, veel ergernissen en aanpassingen in je huis en leven. Ook blijf je je leven lang bezig om fretten beter te leren begrijpen.

Zorg dat je alle informatie op deze site doorneemt, want in elk hoekje staat belangrijke informatie. Kijk na het inlezen eens of je een keer een kijkje mag nemen bij twee of drie adressen (particulier, opvang of fokker, of van alles wat), zodat je verschillen kunt opmerken in de manier van houden en de antwoorden die men aan je geeft.

Index (klik op onderstaand onderwerp)

Wat je absoluut moet weten, ideale karakter van een fretteneigenaar, checklist voor jezelf.


Wat je absoluut moet weten...

Een fret:

  • moet iedere dag loslopen en is een ondernemend diertje. Ze kruipen overal in, achter en tussen
  • wordt gemiddeld 8 jaar
  • vergt een zeer intensieve verzorging (die bij veel eigenaren nog niet optimaal is, waardoor ze bekend staan als stinkende dieren maar wat dus helemaal niet zo hoeft te zijn!). Ze kunnen flink rommel maken en minimaal één keer per dag moet de poepbak worden geschept. De doeken en hangmatjes moeten minimaal wekelijks worden gewassen.
  • kost gemiddeld meer dan een ander huisdier. Voer kost meer, ze zitten op beter grind dan bijvoorbeeld een kat, ze hebben veel speeltjes nodig, ze hebben hun eigen was en de medische kosten kunnen vaak behoorlijk oplopen (zie medisch)
  • maakt nagenoeg geen geluiden
  • is niet te vergelijken met een ander huisdier, maar nog het meest als een combinatie tussen een hondenpup, peuter en een katEen hond qua motoriek (spelen met de bek, graven om een nest te maken / gebruik vd poten), maar ook medische zaken zoals hondenziekte overlapt. Een kat qua karakter, opvoeding en eigenzinnigheid. Net als katten is een fret 100% carnivoor. En een peuter qua zorg en losloopruimte (fretproof maken).
  • is altijd in de weer en is een vrolijk en zeer actief diertje. Ze zijn (mits gezond) tot hoge leeftijd speels. Een fret is zelden knuffelig. Dan zijn het meestal rammen en moet je ze aanwennen ná het spelen bij je in slaap te sukkelen.
  • is een zeer ontdeugend diertje die bepaalde eigenschappen heeft die niet af te leren zijn. Planten uitgraven, in meubels klimmen, aan vloerbedekking krabben, een plasje of poepje op de verkeerde plaats (tijdens loslopen, maar ook als de bak volgens de mening van de fret te vol raakt), het plagen van honden of katten, een enkele keer de anaalklieren legen (komt zelden voor).
  • slaapt gemiddeld 16 uur per dag en past zijn/haar ritme op dat van jou aan
  • is niet geschikt voor kleine kinderen. Vanaf ongeveer 14 jaar is een fret te verzorgen door een kind, maar onder goede begeleiding en financiële hulp van de ouders
  • is ten opzichte van een kat minder zindelijk afhankelijk van opvoeding (de belangrijkste vindt al plaats in het nest!), kooi inrichting (stimulans instinct), andere fretten in de omgeving en omgevingsgeurtjes (territoriaal gedrag)
  • kan alleen worden gehouden, of wordt apart gehuisvest en speelt evt. samen met ee fret(ten) waaraan deze vanaf begin af aan gewend is (dit gaat niet altijd goed). Eenmaal alleen gehouden kun je een fret beter niet meer koppelen.
  • vergt een hoge mate van kennis over het diertje, zelfs ten op zichte van dierenartsen
  • is een stressgevoelig diertje, ook al lijkt dit op het oog niet zo omdat fretten dit niet door middel van geluiden of duidelijke signalen aangeven. Een fret heeft veel rust en eenvoud in het leven nodig om gelukkig te blijven en geen trauma's op te lopen (kijk onder hoe hou je een fret gelukkig)
  • kost veel tijd / opoffering in je leven. Je moet echt dol op je fret(ten) zijn wil je jaar in jaar uit de passie blijven houden voor de zorg die een fret nodig heeft en een permanent huisje bieden. En zelfs dan gebeurd het vaak dat mensen na enkele jaren afstand doen van hun fret, omdat ze geen tijd meer voor de fret hebben. Soms door nieuw werk, een nieuwe partner, gezinsuitbreiding of een nieuwe woning.. maar er wordt over het algemeen vaak afstand gedaan van fretten. En dat is niet alleen zonde, maar extra vervelend voor een diersoort dat toch al snel gestresst is en zich erg hecht aan zijn leefomgeving. Weet dus waar je voor kiest en neem een fret voor zijn/haar leven lang!
  • vooral als je een fret alleen houdt en er veel aandacht en tijd in stopt, bouw je een zeer sterke band op. Maar fretten zijn ook eenkennige dieren: sommige zijn niet zo dol op je partner, huisgenoten of visite.

Het ideale karakter van een fretteneigenaar

Een fret is niet zoals ieder ander dier. De eigenaar voegt zich naar de fret, niet andersom. Een fret moet bij je passen. Het is daarom zeer belangrijk om te weten wat voor fretten je gaat aanschaffen en de keuzes die je maakt zijn voor de levensduur van je fretten en daarna belangrijk. Een fret moet zich comfortabel voelen in het huishouden waar hij komt en is compleet afhankelijk van zijn eigenaar, ook van degene die hem verkoopt! Het duurt meestal 2 jaar voordat een fret volledig op zijn plek is in een huishouden. Wanneer je begint kun je onmogelijk inschatten welke fret bij je past. Laat je daarom altijd begeleiden door een ervaren fretteneigenaar die veel op frettenfora zit en daardoor goed op de hoogte is.

  • een fretteneigenaar moet bezitten over een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen, want fretten brengen geheid tegenslagen met zich mee.
  • daarnaast moet je zeer open staan voor nieuwe informatie, gezien fretten zich nog altijd ieder jaar ontwikkelen in het leven in gezelschap van mensen en onze kennis van fretten steeds groter wordt. Het is handig je aan te melden op een frettenforum en/of Facebookgroep die bij je past (niet iedere fretteneigenaar voelt zich overal prettig, dus kijk rond en wees kritisch over het niveau!).
  • ook moet je beschikken over creativiteit. Oplossingen liggen bij fretten niet voor de hand als er problemen zijn. Denk aan inwoners die willen dat je je fretten ergens in de weg vinden zitten, ontsnappingspogingen, fretproof maken van ruimtes en de veiligheid van je fretten garanderen.
  • fretten zijn onvoorspelbaar. Je moet daarom beschikken over oplettendheid. Ontsnappingen door raamkieren en deuren zijn niet ongewoon bij zeer ervaren fretteneigenaren. Ze weten je altijd weleens voor te zijn. Niet alle risico's kun je uitsluiten, dus blijf altijd oplettend! Fretten zijn ook vaak eenkennig en gedragen zich in de handen van andere personen niet zoals in die van jou. Wees oplettend als anderen je fret hanteren en garandeer altijd de veiligheid van andere bewoners en visite.

Heb je ervaring met het opvoeden van andere dieren? Hier heb je vrij weinig aan bij fretten. Net als honden spelen fretten met hun bek en kost het 1 à 2 jaar voor ze goed volwassen wanneer een pup en gewend zijn in hun nieuwe huishouden, maar buiten dat hebben ze niets weg van de opvoeding van honden. Luisteren doen fretten niet dus een opvoeding zoals bij andere dieren helpt niets behalve dat het veel stress veroorzaakt. Alles wat je fret doet is een projectie van jullie vertrouwensband en uiteraard instinctief gedrag.


Checklist voor jezelf

  • de komende 10 jaar (waar en met wie je woont en iedere verandering die je denkt dat daarin kan komen) zijn van belang. Of je de fret nu buiten, binnen of in een aparte kamer huisvest: blijft dit in de toekomst ook altijd mogelijk? Fretten zijn eenkennige dieren dus ga er niet vanuit dat ze alle inwoners lief vinden, als andere inwoners de aanwezigheid van fretten al kunnen waarderen. Kun je problemen hierin accepteren wanneer niet te veranderen en overwinnen als zij op te lossen zijn?
  • ben je allergisch voor bijv. honden of katten? Dan kan het zijn dat je ook allergisch bent voor fretten. Ondanks dat fretten een andere vachtstructuur hebben zijn mensen regelmatig allergisch voor meerdere diersoorten. Heb je aanleg voor allergieën? Ga dan eerst op bezoek bij een fretteneigenaar om dit zeker te weten.
  • is het toegestaan om huisdieren in je huis te houden?
  • de kamer waarin je je fretten laat loslopen zal daarom 'fretproof' gemaakt moeten worden. Kijk onder huisvesting voor een uitgebreide beschrijving
  • kun je een goede oppas vinden voor jouw fretjes tijdens vakanties? Denk eraan dat niet iedereen net zo enthousiast is over fretten als jij zelf en ervaring weinig te vinden is. Er zijn genoeg andere liefhebbers die graag oppassen, maar iemand bij je thuis voor de fretten laten zorgen is om stress te beperken toch veel beter. Lukt dit niet? Dan is een netwerk via internet zeer handig.
  • er zijn mensen die fretten vinden stinken! Misschien heb jij hier zelf niet zo'n last van, maar hou rekening met klagende visite en medewoners
  • fretten kunnen bijten of happen. Vooral pups moeten goed gevoed worden om niet te hongerbijten, 'lekker fret kunnen zijn' om niet gefrustreerd te worden of zelfs trauma's te ontwikkelen en je moet voldoende positieve dingen met je fret doen om een band op te bouwen. Een fret hoef je nooit te straffen als je het goed doet, maar er zijn wel veel valkuilen. Kijk onder opvoeding hoe je hiermee kunt omgaan. Fretten zijn niet voor iedereen weggelegd!
Copyright © Fretteninformatie.nl