Een fret heeft behoefte aan veel lichaamsbeweging en vind het geweldig nieuwe ruimtes te ontdekken. Je fret wil regelmatig de pootjes strekken, afhankelijk van de grootte van de kooi en de lichaamsconditie van je fret moet dit zeer lang tot twee keer even kort per dag. Een geschikte losloopruimte kan zijn een kamer, afgesloten deel van een kamer speciaal voor de fretten ingericht (met bijv. mdf platen) of een frettenren. Ook maken sommige eigenaren hun tuin of balkon fretproof, een deel van hun tuin of maken een buitenren.
Fretten zijn uitstekende slopertjes en ontsnappers. Losloopruimtes dien je daarom 'fretproof' te maken (kijk hieronder op deze pagina voor alle na te lopen punten). Ga er nooit vanuit dat als er eenmaal een half jaar niets voorvalt, je fret niet een nieuw puntje verzint wat fretproof gemaakt kan worden. Ze verzinnen altijd weer wat nieuws! Wil je eens wilt laten testen of een ruimte kamer fretproof is? Nodig dan eens een fretteneigenaar uit de buurt uit en laat hem of haar enkele fretten meebrengen!
Een balkon of tuin zijn voor je fretten een waar paradijs. De wind, geuren en geluiden maken een andere fret van je fret. Speeltjes zoals een zandbak of water om in pootje te baden zijn vinden de meeste fretten geweldig en omdat er buiten gespeeld mag worden is er meer ruimte om rotzooi te maken! Zwemmen vinden de meeste fretten maar niets, dus een paar cm water is voor fretten voldoende. Pas op met de zon! Zorg altijd voor voldoende schaduw en laat je fret niet buiten spelen bij warme temperaturen. Temperaturen boven de 30°C zijn levensgevaarlijk. Fretten kunnen beter tegen kou. Wanneer je een binnenfret hebt die naar buiten mag is een half uur in de kou geen probleem. Pas op met de draaiende zon en hou je fretten altijd in het zicht op warme dagen.
Met name kleinere fretten zijn vaak goed in ontsnappingspogingen. Let daarom vooral op met de moertjes en kleine rammen. Hoe jonger en kleiner hoe groter de drang om de hersentjes eens goed aan het werk te zetten. Wanneer je een ruimte fretproof gebruik dan bij voorkeur de kleinste en slimste fret om te testen of de ruimte echt fretproof is!
Het fretproof maken van een kamer
Zet planten hogerop zodat ze deze niet kunnen uitgraven, of leg bijvoorbeeld stenen/steentjes op het zand.
Haal plastic zakken die je nog nodig hebt uit de kamer.
Alle deuren van je kasten dicht, bij open kasten zorg je ervoor dat ze de inhoudt onderin niet overhoop kunnen halen, laat dit het liefst leeg.
Zorg dat je klautermeubels niet te dicht bij objecten hebt staan waar je fretten niet bij mogen (zoals de kooi bij kasten bijvoorbeeld, of de bank bij de salontafel). Fretten zijn buitengewoon goede verspringers. Zet ze minimaal zo'n 50 cm uit elkaar voor kleine fretten.
Fretten krabben vaak onderin de bank een gat en verzamelen daar vervolgens veel speeltjes en spulletjes in. Veel eigenaren hebben de onderkant van hun bank afgetimmerd.
Zorg dat je lege hoekjes zoveel mogelijk leeg laat en er geen meubels zet of zet hier poepbakken naast/achter. Zo kun je eventuele onzindelijkheden makkelijk lokaliseren en opruimen.
Komt je fret ook in de keuken? Zorg dan dat ze niet achter de oven en het aanrecht kunnen lopen en maak obstakels (bijvoorbeeld planken) voor de ingangen.
Kijk uit voor regenpijpen en dat soort zaken waar fretten in kunnen kruipen!
Haal kleine spulletjes weg die fretten in kunnen slikken.
Ga er vanuit dat overal waar een fret tussen kan kruipen, ze dat ook doen!
Kijk uit met kieren van deuren en ramen. Let ook hier op klautermeubels. Veel fretten kunnen ook in radiatoren klimmen door zich met de van rug tot poten vast te drukken tussen radiator en muur en zo omhoog te klimmen naar een raam. Een nieuw foefje is zo geleerd dus pas jaar in jaar uit op met deuren en ramen!
Het fretproof maken van een tuin
Een tuin fretproof maken is geen gemakkelijke opgave. Er is geen enkele ruimte voor fouten. Eenmaal ontsnapt is je fret ook echt weg. De ene fret is ook de andere niet, dus wanneer de tuin veilig is voor één fret hoeft dit voor een andere niet zo te zijn. Je kan dit op een veilige manier testen door iedere fret fret met een tuigje de tuin te laten ontdekken.
Fretten zijn gravers. Wanneer ze eenmaal van start gaan gaat dit vaak in hoge snelheid en voor dat je het weet ben je je fret kwijt. Tegels, een laag kiezelstenen of gaas onder het zand maken zijn methodes om je fret tegen te houden. Goedgeworteld gras houdt menig fret tegen, maar blijft een risico waarbij je een oogje in het zeil moet houden.
Fretten klimmen in gaas. Gebruik dit dus niet om hoogtes fretproof te maken. Gebruik liever hout om gaten of te grote ruimtes dicht te maken.
Controleer of de schutting niet te ruim is om tussendoor te kruipen voor je fret. Is dit wel het geval? Dan zijn ruimtes goed af te timmeren met houten planken.
Fretten klimmen in bomen, planten en struiken. In het voorjaar kunnen deze behoorlijk snel groeien dus let dan extra op. Hondenkappen van de dierenarts zijn een handigheidje om te hoog klimmen tegen te gaan.
Het fretproof maken van een balkon
Net als bij een tuin is er bij een balkon geen ruimte voor fouten. Je fret kan van hoog vallen want ze zien geen diepte en weg is weg. Ondanks dat je de balustrade fretproof maakt (d.m.v. panelen, voor mer informatie zie de introductie van de losloopruimte) moet je letten op spullen op het balkon. Tafels, stoelranden of opgeslagen spullen waarvan je fret over de rand kan springen zijn levensgevaarlijk. De ene fret is ook de andere niet, dus wanneer je balkon veilig is voor één fret hoeft dit voor een andere niet zo te zijn. Je kan dit op een veilige manier testen door iedere fret met een tuigje het balkon te laten ontdekken.
De enige fretproof open ren is de Midwest Small Animal Play Pen met extra panelen (zonder is deze voor fretten behoorlijk klein). Het traliewerk is verticaal opgezet met zo min mogelijk horizontale steun, zodat fretten niet kunnen klimmen. Deze ren is voor 95% van de fretten fretproof.
Echter is deze ren al enkele jaren slecht leverbaar in Nederland en daarom wijken veel mensen uit naar het zelf maken of het kopen van een nylon ren. Deze nylon ren (de grootste variant bij Zooplus) is 1.20 diameter. Ook bestaat er een 1.60 diameter ren, hoogte 1 meter. Deze is geschikter voor dagelijks gebruik en o.a. hier te krijgen.
Het zelf maken van een ren is ook een uitstekende optie. Panelen dienen ten minste 80 cm hoog te zijn voor een fret om niet overheen te kunnen springen. Zorg wanneer je hier gebruik van maakt dat er geen obstakels in de buurt staan die verspringen mogelijk maken. Fretten kunnen behoorlijk ver springen! Gebruik geen materialen waarin fretten kunnen klimmen, tenzij de ren overdekt wordt. Maar ook dan zul je moeten zorgen dat fretten niet van te hoog kunnen vallen. Het zijn klimmertjes, maar ze weten vervolgens niet hoe ze naar beneden moeten...
Je hebt voor de materialen de mogelijkheid uit verschillende opties:
MDF platen (binnen) / invouwbaar gemaakt met scharnieren en haakjes (en mogelijk zo ook uitbreidbaar met meerdere sets)
hout (buiten)
hout + plexiglas (binnen of buiten)
hout + golfplaat (buiten)
gaas + MDF plaat, invouwbaar gemaakt met scharnieren (buiten)
overdekt (buiten) en ook te gebruiken als buitenhok (door nachthok, dak, bescherming tegen inregenen en bij de linker van de grond af / bescherming tegen tocht):
vaste overdekte buitenren (met golfplaat dak, grote openslaande deur rechts en toegang naar de binnenruimte)
Nog meer voorbeelden? Neem een kijkje in deze verdieping
Een overdekt buitendeel en binnendeel aan elkaar gekoppeld (van Minka en fretje Mila):
.
De ondergrond:
Tegels, een laag kiezelstenen of gaas onder het zand maken zijn methodes om je fret tegen te houden wanneer deze gaat graven. Goedgeworteld gras houdt menig fret tegen, maar blijft een risico waarbij je een oogje in het zeil moet houden.
Fretten eten van zichzelf geen planten, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen en in bepaalde gevallen kan ook het water al giftig zijn. Let wel in het bijzonder op:
snijbloemen, oftewel boeketten bloemen (ook bij het drinken van het water). Zet een vaas met snijbloemen uit voorzorg altijd buiten bereik van je fretten.
planten met bijv. besjes, die fretten wel interessant vinden, maar absoluut niet kunnen verteren. Hierdoor kunnen maag- en/of darmverstoppingen ontstaan.
Planten die giftig kunnen zijn zijn over het algemeen onder te verdelen in kamerplanten en tuinplanten. Kijk voor een uitgebreide lijst in deze verdieping
Giftige kamerplanten
Agave: met name de wortel giftig
Allamanda: waarschijnlijk gehele plant giftig
Alocasia (Olifantsoor): sap giftig
Amaryllis (Hippeastrum): knol zeer giftig!
Anemoon: meeste soorten giftig, vooral het sap
Anthurium: vooral zeer jonge bladen en kolven giftig
Lelietjes-van-dalen: gehele plant zeer giftig, met name bloemen en bessen!
Monnikskap: zeer giftig!
Narcis: gehele plant giftig, met name de bol en het bloemenwater
Oleander: gehele plant giftig, vooral de bladen, zeer giftig, katten kunnen al ziek worden van het lebberen van water dat in het schoteltje onder de pot doorlekt!
Oranjeboompje: oranje-rode appeltjes matig giftig
Philodendron: gehele plant giftig
Sanseveria: gehele plant licht giftig
Sierpeper: vruchten mogelijk giftig, zeer scherp smakend
Sneeuwklokje: gehele plant giftig
Spathiphyllum (Lepelplant): gehele plant giftig
Tulp: gehele plant, met name de bollen licht giftig
Vinca: gehele plant zeer giftig, met name wortels!
Vogellijm/Maretak: gehele plant giftig
Yucca: gehele plant licht giftig
Zamioculcas: gehele plant giftig
Zantedeschia: gehele plant giftig
Giftige tuinplanten
Aardappel: gehele plant en groene knollen giftig
Aconitum (monnikskap): gehele plant en wortels, met name het blad zeer giftig! Ook bij aanraking!
Aristolochia: gehele plant zeer giftig!
Aaronskelk: gehele plant giftig
Arum: zeer giftig!
Atropa Bella donna (Wolfskers): gehele plant zeer giftig!
Aubergine: gehele plant giftig
Bereklauw: gehele plant giftig en zeer irriterend!
Bitterzoet: met name de(onrijpe) bessen zeer giftig!
Blauwe regen: takken, peulen en zaden giftig
Boerenwormkruid: gehele plant giftig
Boterbloem: gehele plant giftig
Buxus: gehele plant zeer giftig!
Cala/Zantedeschia: gehele plant giftig
Cicuta virosa (waterscheerling): gehele plant en wortelstok zeer giftig! Deze plant wordt in tuinen in principe niet aangeplant vanwege de hoge mate van giftigheid
Datura (doornappel): gehele plant zeer giftig!
Dicentra (tranend hartje): gehele plant zeer giftig!
Digitalis Purpurea (vingerhoedskruid): gehele plant, met name bladeren en zaden zeer giftig!
Duitse pijp: gehele plant zeer giftig
Eonymus (kardinaalsmuts): zaad, blad en bast zeer giftig!
Gouden regen: gehele boom, maar vooral de zaden zeer giftig! Tussen 8-20 zaden voor de mens dodelijk
Hyacint: gehele plant, met name bol en zaden zeer giftig!
Iris (sommige soorten): wortelstok giftig
Karmozijnbes: gehele plant met name de vruchten giftig. Onrijpe vruchten zeer giftig!
Kerstboom: naalden en bast giftig! Ook het water!
Kerstroos: gehele plant en zaden giftig
Klaproos (papaver): zeer giftig!
Lantana: niet rijpe vruchten zeer giftig!
Lathyrus: zaden giftig
Lelie (sommige soorten): gehele plant giftig
Lelie der dalen: gehele plant giftig. Ook gedroogd!
Levensboom (Thuja): gehele plant, met name blad zeer giftig!
Liguster: gehele plant giftig
Lobelia: gehele plant giftig
Lupine: zaden zijn giftig
Maretak: bessen en bladeren giftig
Mistletoe: bessen zeer giftig!
Nachtschone: wortel en zaad giftig
Narcis: bol giftig
Oleander: gehele plant is zeer giftig! Ook gedroogd. Houdt rekening met afgevallen bladeren en bloemen! Van deze plant worden veel vergiftigingen gemeld bij dieren!
Peperboompje: alle delen van de plant zeer giftig! Het sap van de bast ook bij aanraking. Een bes kan al dodelijk zijn voor een huisdier!
Rhododendron: blad en bloem met name voor dieren zeer giftig!
Ridderspoor: zaden en jonge scheuten giftig!
Salomonszegel: bessen zijn giftig
Sedum (sommige soorten): gehele plant giftig
Sierrabarber: bladeren giftig
Sierwinde: zaden giftig
Taxus Baccata (venijnboom): gehele plant is zeer giftig! Erg gevaarlijk zijn met name de pitten in de aantrekkelijke vruchten!
Vogelmelk: bollen zijn giftig. Sap is irriterend voor de huid
Wingerd: de bessen zijn giftig
Wolfsmelk: zaden en melksap is giftig. Melksap is met name schadelijk bij aanraking van de ogen!
Wonderboon: met name zaad en wortels zeer giftig! 1-3 gekauwde zaden kunnen voor een kind al dodelijk zijn.
Zevenboom: alle delen zijn zeer giftig!
Zwarte Nachtschade: zeer giftig onkruid. Gehele plant, maar met name de onrijpe groene bessen zijn zeer giftig!