Veelgestelde vragen door niet-fretteneigenarenEr bestaan heel wat misverstanden en vooroordelen over fretten! Dat is ook wel logisch als je bekijkt hoe fretten vaak in het nieuws of in films of bijv. comedy's verschijnen, waarbij er vele eigenschappen van de fret worden overdreven. Dat merk je wel aan sommige vragen die nieuwsgierige passanten op straat aan je stellen wanneer je met een fret op stap gaat. Hieronder worden een aantal veelgestelde vragen opgehelderd. Wat is een fret?
Een fret is nog het meest te vergelijken met een combinatie tussen een hondenpup, kat en peuter Een hond qua motoriek (spelen met de bek, graven om een nest te maken / gebruik vd poten), maar ook medische zaken zoals hondenziekte overlapt. Een kat qua karakter, opvoeding en eigenzinnigheid. Net als katten is een fret 100% carnivoor. En een peuter qua zorg en losloopruimte (fretproof maken).. Het zijn geen knaagdieren maar roofdieren en worden meestal vergeleken met bijvoorbeeld ratten of konijnen door hun grootte en kooien, wat dus absoluut geen goede vergelijking vormt. Fretten zijn tijdrovende dieren om te verzorgen en op te voeden en kosten wegens hun specifieke behoeftes en het weinige aanbod ook meer dan andere huisdieren. Honden hebben een baas, katten hebben personeel en fretten hebben een slaaf. Zo dien je ook letterlijk je fretten te verzorgen en behandelen. Wat eten fretten?
Fretten eten een hoge kwaliteit kittenbrokken (hoogwaardige kattenbrokken). Onder de fretteneigenaren zijn maar enkele specifieke merken bekend als de beste, welke vrijwel altijd online ingekocht moeten worden. Frettenbrokken of lokaal te krijgen katten en kittenbrokjes zijn vrijwel altijd van slechte kwaliteit. Fretten zijn zeer kieskeurige eters, dus wisselen tussen voeding is niet gemakkelijk. Fretten hebben een kort darmstelsel van 4 uur. Zij moeten altijd voeding tot hun beschikking hebben. Het nuchter houden van een fret duurt dan ook 4 uur, waarover veel dierenartsassistentes en zelfs dierenartsen fretteneigenaren verkeerd informeren. Kijk onder algemeen/voeding om alles te weten te komen over wat, waar en hoe je een fret voedt. Bijten fretten niet in kabels?
Normaalgesproken bijten fretten niet in kabels. Fretten zijn geen knaagdieren maar roofdieren en komen normaliter niet aan kabels zoals een knaagdier dat doet. Daarentegen hebben fretten wel een voorliefde voor rubber en een enkele fret is daarom nog weleens geïnteresseerd in kabels. Dit zijn echter uitzonderingen. Fretten vinden ontdekken en graven fantastisch, waardoor het wel van belang is kamers 'fretproof' te maken. Kijk onder algemeen/huisvesting voor meer informatie. Stinken fretten?
Als fretten goed verzorgd worden en geholpen zijn, ruik je ze amper. Dat houdt in 1 à 2x per dag de poepbak scheppen en een doekje over de rand, plus minimaal 1x per week schone doeken waarin zij slapen. Ze hebben wel een eigen lijflucht, maar vergelijk dat met die van een hond. Als iemand vier honden in huis houdt, ruik je die ook. Eén die goed verzorgd wordt, ruik je niet tot amper. Als de doeken pas verschoond zijn waar je fret in slaapt, ruikt deze zelfs naar het wasmiddel daarvan. Zo simpel kan het zijn :). Bijten fretten?
Een fret met een basis van veel handcontact en zonder trauma's, hapt alleen speels om uit te dagen als pup en heeft het als volwassene niet in zich ooit harder te bijten. Zij communiceren ook door te happen. Bijv. "zet me nu maar weer op de grond" of "hey, blijf eens uit mijn kooi/territorium!". Om op en top fret te kunnen zijn moet dit dan ook gewoon mogen. Wanneer je happen eng vindt zijn fretten absoluut niet geschikt voor je. Vind je happen geen probleem maar vind je bijten wel eng? Dan kun je prima aan een beginnersfret uit een opvang beginnen of een pup waar jij vertrouwen in hebt bij een goede fokker. In het laatste geval krijg je hooguit met de puberteit te maken vanaf een maand of 4, maar ook die is bij een pup met genoeg handcontact prima te overleven. Binnen een paar weekjes gaat het vanzelf over. Is een fret niet een dier die in het wild hoort?
Nee, een fret bestaat namelijk niet eens in het wild. Dan heet hij namelijk bunzing. De fret is een gedomesticeerd dier en kan dus niet in het wild overleven. Fretten die in het wild zijn waargenomen zijn bunzingen, of het is een marter (roder van kleur) die werd aangezien voor een fret. Wanneer het toch een fret betreft is deze recent ontsnapt en in levensgevaar. Nieuw-Zeeland is het enige land waarin fretten in het wild leven, maar dat is een verhaal apart... Is een fret een nachtdier?
Nee, een fret is geen nachtdier, maar een schemerdier. Fretten zijn in de natuur voornamelijk in de schemering wakker en op jacht. Ze slapen 16 uur per dag en ongeveer 4 uur achter elkaar. Dan gaan ze even wat drinken, eten en naar de poepbak. Een vol nachtritme zoals mensen en andere dieren hebben, hebben ze niet. Hierdoor passen fretten hun leefritme gemakkelijk aan op die van jou. Is een albino zwakker / doof / blind?
Nee, albinisme doet niet af aan de gezondheid van de fret. De albino wordt al eeuwen gehouden en is een veelvoorkomende mutatie in de natuur. Door goede fok door de jaren heen is de gezondheid van een albino niet anders dan die van een wildkleur of sandy. Albino's kunnen wel last kunnen hebben van een overgevoelig retina, waardoor het zicht in fel licht nihil kan zijn. In schaduw of schemering zien ze verder dus gewoon zoals elke andere fret. De mutatie is destijds in stand gehouden voor de jacht, omdat albino's beter zichtbaar zijn tijdens hun werk. Voor het fretteren zijn albino's nog altijd gewild. |
Copyright © Fretteninformatie.nl |