Logo

Veelgestelde vragen door fretteneigenaren

Jij kent je fret het beste en wanneer je fret ineens afwijkt van gedrag of lichamelijke conditie kan het zijn dat er medische problemen zijn bij je fret. Fretten laten niet snel zien dat zij ziek zijn en wanneer zij duidelijke tekenen laten zien ben je vaak al in een eindstadium. Neem het dus serieus als je iets opvalt aan je fret en neem ook de antwoorden op sommige vragen hieronder dus ook serieus wanneer je eens wordt doorverwezen naar een dierenarts, ondanks dat de problemen niet of slecht zichtbaar zijn! Dus bovenal: ken je fret! om medische problemen uit te sluiten.

Mijn fret heeft weer eens wat nieuws ontdekt. Kan ik het afleren?

Tja.. dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Afleren zal helaas niet gaan en het fretproof maken van ruimtes waarin je fret komt (zie huisvesting > losloopruimte) is een prettigere wijze om problemen uit de weg te gaan. Wanneer je fret op een meubel klimt wat je liever niet hebt verhef dan je stem om aan te duiden dat dat niet de bedoeling is, maar een fret zal het desondanks vaak blijven problemen tot grote ergernis. Het fretproof maken van ruimtes is dus een stuk rustgevender ;).

Help! Mijn fret kan ineens uit zijn kooi ontsnappen

Wanneer je fret eenmaal wat nieuws ontdekt heb je eigenlijk een probleem. Zorg dat je je kooi weer fretproof maakt en ontdek hoe je fret is ontsnapt. Gaat het om een deel van de kooi, bijvoorbeeld een grotere ruimte tussen tralies bij een deurtje bijvoorbeeld? Die zijn vaak gemakkelijk weg te werken met tyrips. Kunnen ze zelf het deurtje openmaken? Zorg dan uiteraard voor goede sloten. Sommige fretten kunnen ook dwars door de tralies van een kooi klimmen. Meestal zijn dit kleine moertjes bij horizontale tralies van met een aardige tralieafstand (richting de 2 cm tralieafstand). Het is dan echt nodig om een andere kooi aan te schaffen die wel fretproof is. Gebruik geen plexiglas of nertsengaas rondom de tralies gezien dit onveilige oplossingen zijn, zéker niet als permanente oplossing. Zorg in zo'n geval met spoed voor een tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld een grote carrier of een reservekooi via marktplaats en koop z.s.m. de nieuwe kooi. Naast een kooi met een kleinere tralieafstand kun je ook denken aan verticale tralies (de Ferret Nation). Ondanks dat kleine fretten nog steeds door deze verticale tralies zouden kunnen, moeten ze dan eerst bedenken dat ze hun schedel 90 graden moeten draaien om dit te kunnen. De meeste fretten zijn niet zo slim of komen hier pas na lange tijd achter. Ook een zelfgemaakt hok / omgebouwde kast met nertsengaas is een goede oplossing. Huisvest je je fret buiten? Dan kun je je dit soort problemen niet veroorloven want weg is vaak weg. Wees risico's daarom altijd voor en wees extreem alert op de veiligheid van de buitenkooi.

Mijn fret trekt aan de tralies, wat nu?

Tralietrekken is zeer schadelijk voor het gebit en een teken van verveling. Fretten die overmatig veel loslopen of op vaste tijden geven aan dat ze er weer uit willen d.m.v. tralietrekken. Het houden van fretten in een andere ruimte of buiten voorkomt dit soort problemen. Wanneer je dit niet kunt en je je fretten graag in de kamer houdt waar je zelf ook geregeld komt, laat hen dan wat minder vaak uit de kooi en maak de loslooptijden ongeregelder. Ook kun je buiten een losloopruimte maken voor je fretten. Negeer tralietrekken volledig en hou in gedachten: ook negatieve aandacht is aandacht! Hou wel in je achterhoofd dat het hoe dan ook verveling blijft.
Het laten begaan van je fret resulteert geregeld in het afbreken van tanden en op den duur niet eens meer goed kunnen eten. Is dit gebeurd? Laat een dierenarts de tand dan altijd even controleren. Een tand die te ver af is gebroken kan gaan ontsteken doordat het wortelkanaal bloot licht (deze is dan ook te zien) en het is wellicht beter de tand dan te laten verwijderen.

Mijn fret bijt in de poten van mijn hond/kat. Kan ik het afleren?

Nee. Een fret speelt nu eenmaal met zijn bek. Katten vinden dit vaak erg vervelend en gaan liever hogerop zitten. Sommige honden (lang niet alle) kunnen hier wel tegen. Wanneer dit niet het geval is kun je je hond beter buiten de losloopruimte houden. Ook wanneer je hond of kat het wel tolereert: blijf altijd alert. Een snauw van een hond is op zich prima maar afweren heeft zoals je kunt begrijpen vaak dodelijke gevolgen.

Mijn fret eet ineens veel meer/minder, is dat wel goed?

Het seizoen speelt een grote rol bij het meer of minder eten van de fret. In de winter eten je fretten een stuk meer dan in de zomer en deze overgang is duidelijk merkbaar in de lente en herfst. Meestal valt dit samen met de rui. Eet je fret op een ander moment ineens meer of minder? Dan kan het zijn dat je fret medische problemen heeft en doe je er slim aan een bezoek aan een dierenarts te brengen die ruime ervaring heeft met fretten. Controleer ook altijd het gebit van je fret wanneer deze plots minder eet.

Mijn fret is lustelozer dan hoe ik hem ken, wat nu?

Een fret kan slecht tegen warme en op warme dagen is het dan ook normaal dat je fret wat minder speelt en koelere plekjes opzoekt. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat je fret medische problemen heeft en doe je er slim aan een bezoek aan een dierenarts te brengen die ruime ervaring heeft met fretten. Lusteloosheid duidt vaak op insulinomen en de bloedsuikerwaarde van je fretten laten controleren is vaak de eerste stap bij het symptoom lusteloosheid. Je fret moet hiervoor nuchter zijn.

Mijn fret heeft een andere ontlasting dan normaal, wat nu?

Heeft je fret iets anders gegeten dan normaal? Dan kan het zijn dat de ontlasting er iets anders uit ziet of in het geval dat de voeding niet verteerbaar was zelf behoorlijk afwijkend. Wanneer de afwijkende ontlasting langer dan een dag aanhoudt is het slim om ermee naar een dierenarts te gaan en vaak even een ontlastingonderzoek te laten doen. Groene ontlasting duidt vaak op helicobacter: een gevolg van stress. Kijk voor met informatie over de betekenissen van ontlasting onder medisch > informatief en normen.

Pff... wat zijn fretten moeilijk schoon te houden!

Dat klopt! Fretten moeten tevreden met hun territorium zijn om goed zindelijk te blijven en minder geur 'af te vegen' aan de spulletjes en zelfs muren in hun omgeving. Het alleen houden van fretten zodat ze zo min mogelijk territoriumstrijd hebben, helpt hierin veel. Dan nog zitten fretten vaak op de bak (maag-darmstelsel van 4 uur) en slepen graag met spullen in de kooi. Het zijn echte verzamelaars, ontdekkers en verbouwers. De gemakkelijk schoon te maken kooi, de juiste bakvulling en de juiste schoonmaakmaterialen geven je een hoop gemak. Ieder heeft zo zijn eigen manier in wat prettig schoonmaken is, dus probeer te blijven zoeken tot je tevreden bent. Dagelijks 10 minuutjes schoonmaken is alles wat er voor nodig is als je een makkelijke manier gevonden hebt. Kijk voor meer informatie en tips onder verzorging.

Mijn fret ruikt ondanks een optimale verzorging nog steeds sterk?

Weet je zeker dat je fret goed gecastreerd is of het implantaat nog steeds werkzaam is? De lichaamsgeur is afkomstig van hormonen dus wanneer je fret ineens sterker ruikt is er vaak iets niet in de haak. Wanneer de ontlasting ineens anders ruikt en je hebt geen bijzondere andere voeding of snoepjes gevoerd, kan er medisch een probleem zijn. En ook wanneer je fret goed castreerd is of het implantaat nog werkzaam is, kan er ook een medische oorzaak zijn voor de geur zoals bijniertumoren. Laat de fret dan z.s.m. onderzoeken door een frettenspecialist.

Mijn fret komt niet goed door de rui, is dat wel goed?

Fretten die gezondheidsproblemen hebben komen slechter door de rui. Ook de voeding speelt hierbij een grote rol, dus zorg dat je zeker bent van een uitstekende kwaliteit. Tijdens een goede rui wordt een fret amper dunner en verhaart geleidelijker, maar er zijn veel fretten die iets bijgevoerd moeten worden met bijv. Convalescence Support om ze wat te ondersteunen. Dit zou met maximaal ruim een week voorbij moeten zijn. Is dat niet het geval? Bezoek dan een frettenspecialist.

Mijn fret heeft veel smeer in één of beide oortjes. Kan ik het schoonmaken?

Ga met je fret naar een dierenarts en laat controleren of er geen oormijt in één van de oortjes zit. Zo ja: begin drect met Stronghold of Advocate behandelingen. Stop bij oormijt nóóit iets in het oor aan vocht of andere zalfjes. Zorg eerst dat de oormijt is behandeld en de fret oormijtvrij is verklaard. Zonder oormijt, kun je de oortjes schoonmaken met wat water en een wattenstaafje. Een fret vindt dit absoluut niet fijn, dus de meesten zul je hier voor in het nekvel moeten vasthouden. Het schoonmaken van oortjes zou ook niet nodig moeten zijn (het oor doet dit zelf), dus wanneer niet absoluut nodig hoef je dit niet te doen.

De vacht van mijn fret voelt wat stugger aan, is dat wel goed?

De vacht van je fret is afhankelijk van gezondheid met als grootste veroorzaker de voeding, leeftijdsfase van je fret en seizoen van het jaar.

Fretten die gezond zijn, een uitstekende voeding krijgen en in schone doeken slapen hebben altijd een stralende vacht. Een zomervacht geeft een wat stuggere vacht dan normaal. De wintervacht van een fret is (bij goede voeding) zeer zacht. Hoe meer glans hoe gezonder de vacht. Bij een goede voeding en gezondheid zullen ook de ruiperiodes geleidelijker verlopen. Pups zijn hebben in bepaalde fases een wat langere vacht ('puberpluis' noem ik het) dan gebruikelijk.

Let op: een angora is een mutatie/afwijking van de vacht en heeft geen ondervacht. Hierdoor voelt deze ook anders aan.

Mijn fret reageert heftig op een piepend geluid, bijv. een speeltje, is dat wel goed?

Voor eigenaren is het een wat vreemde reactie van je fret. Soms vallen ze het speeltje hevig aan, begint de fret zelf geluid te maken (bij erge schrik kan deze zelfs gillen), reageren amper of blijven juist stokstijf staan, waar anderen daadwerkelijk in paniek raken en zelfs bijten. Sommige eigenaren vinden de reactie van hun fret leuk of grappig, anderen schrikken bijv. van het geluid dat de fret ineens maakt.

Voor je fret klinkt het alsof er een andere fret in nood is wanneer het een hoog schel geluid is. Het is dus helemaal niet prettig als ze een dergelijk geluid horen of zelfs gelokt worden met een dergelijk geluidmakend speeltje. Hoe een fret hierop reageert of het type geluid dat gemaakt wordt kan misschien verschillen, maar is sowieso nooit positief te noemen.

Het voordeel is dat fretten snel leren en je o.a je fret kunt leren lokken door.:

  • het rammelen van een bepaald speeltje of bakje met snoepjes
  • kloppen op de vloer of een deur
  • je vingers langs de tralies van de kooi laten gaan als geluidje
  • met je vingers knippen
Natuurlijk helpt een beloning om het extra snel te leren, maar ook zonder is dit binnen enkele weken aangeleerd.

Is een fret bang voor vuurwerk?

Nee, binnen gehuisveste fretten niet. Fretten reageren in principe nooit op vuurwerk, maar slapen er doorheen alsof het doodnormaal is. Lekker makkelijk dus! Denk er wel aan je ramen dicht te houden, zodat er geen vuurwerk door naar binnen kan komen.

Buiten gehuisveste fretten kunnen er wel op reageren en even wat angstiger worden. Maar haal ze niet binnen, i.v.m. het temperatuurverschil. Dit zou je rond middernacht wel even voor 1,5 uur kunnen doen om het ergste geknal voor te zijn, maar doe het niet langer dan dat. Je kunt de fret wel in een koele schuur zijn als je die hebt op de dagen dat er vuurwerk afgestoken mag worden natuurlijk. Vergeet ook niet je fret te beschermen tegen kwajongens uit de buurt wanneer je fret gewoon buiten blijft staan.

Hoe maak ik zelf een hangmat?

Om een simpele enkele hangmat te maken heb je fleece- en katoen stof nodig. De afmeting kan je zelf bepalen. Een handige standaard afmeting is bijv. 41x51 cm.

  1. Leg de goede kanten van de stof op elkaar met in de hoeken een koortje als lusje (die naai je namelijk direct mee)
  2. Naai rond om, maar je houd een stuk over om te keren. Zie de rode lijn op de afbeelding.
  3. Keer het binnenste weer naar buiten en naai nog eens rondom.
Wanneer je wilt dat je fret in de hangmat kan kruipen, neem dan drie lagen stof (in dit voorbeeld bijv. 41x51cm), maar zorg dat je altijd katoen aan de onderkant doet. Dat rekt een stuk minder uit dan fleece.
Dan moet er nog een opening in. In fleece zou je kunnen knippen zonder dat dit rafelt, maar het is mooier als je het afwerkt. Gebruik hiervoor je eigen creativiteit om tot een oplossing te komen.

Gebruik geen stof die erg grof geweven is of met borduursels op de stof, want als fretten graven krijg je allemaal lussen in de stof.

Liever nog simpeler?

Gebruik dan een handdoek of theedoek, maak er gaten in en je hebt een hangmat. Of voor een slaapzak leg je de handdoek deels over elkaar, naait de randen aan elkaar en trekt hem weer binnenstebuiten. Ook kun je door een veter een soort knikkerzak maken door deze langs de rand van een doek te rijgen. Leg een knoopje aan beide uiteindes als ze bij elkaar komen, en maak hiertussen een gaatje om evt. de zak op te kunnen hangen. De stof en het haakje moeten dan wel stevig zijn, want al het gewicht komt aan één punt te hangen.




Zien fretten kleur?

Wilde bunzingen zien de lange en korte uiteinden van het spectrum; dat is blauw en rood. Echter, sommige studies suggereren dat tamme fretten de mogelijkheid hebben verloren om blauw te zien, dus zien zij enkel nog in roodtinten. Dit is waarschijnlijk een aanpassing op het leven in holen, maar is ook veelgezien bij roofdieren die in het donker jagen.

Fretten zijn verder in staat om hun reflectie te zien, of beelden op tv, fel licht van zaklampen (sommige fretten houden ervan hierachteraan te jagen), zwevende stofdeeltjes of bijv. bungelende oorbellen of kettinkjes.

Zij hebben een bredere kijk op hun omgeving dan de mens, zien zeer goed dichtbij maar zijn bijziend. Hun neus is belangrijker dan zicht.

Bron: Bob Church


Copyright © Fretteninformatie.nl