Logo

Brokken

Index (klik op onderstaand onderwerp)

Kwaliteit, de keuze van een merk, overschakelen naar een ander merk.


Kwaliteit

Een fret valt qua voeding in een heel aparte categorie carnivoren en er valt niet af te gaan op wat er op verpakkingen geschreven staat of via Google te vinden is. Van alle honderden merken katten/fretten droogvoer, zijn er slechts een aantal geschikt voor fretten die op 1 hand te tellen zijn. Gek genoeg moet je juist ver uit de buurt blijven van de merken waar een fret op afgebeeld staat...

De Frettenkliniek: "Over het algemeen kun je stellen dat een goede kwaliteit voeding duurder is door de gebruikte vleeseiwitten. Een goedkoop voer kan NOOIT voldoende kwaliteitseiwitten bevatten. Plantaardige eiwitten (in granen of soya) zijn weliswaar een stuk goedkoper, maar worden slecht verteerd door de fret. De aanwezigheid van veel plantaardige eiwitten kan leiden tot de vorming van blaasgruis, een slechte huid en vacht en een slechte groei van pups. Op latere leeftijd kan het leiden tot chronische maag-darmklachten. Aan de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid plantaardige eiwitten in brokvoeding valt niet te ontkomen, die zijn nodig om het voer als brokjes te kunnen produceren. Daarnaast geven de op de verpakking vermelde voedingsstoffen niet de kwaliteit of verteerbaarheid van de eiwitten aan. Voor een eigenaar is het heel moeilijk om een goede beoordeling te maken betreffende de kwaliteit van het gebruikte voer." Staar je dus niet blind op de samenstelling, maar laat je leiden door de praktijkresultaten en adviezen van jarenlange fretteneigenaren.

Over het algemeen wordt gezegd dat een goede kwaliteit brokken resulteert in:

  • minder ontlasting (door minder onverteerbare delen in de voeding)
  • gezondere ontlasting (minder afwijkende ontlasting, goede stevige ontlasting)
  • minder grote eetlust (meer voedingswaarde betekent sneller verzadigt, je doet hierdoor langer met deze brokken dan een slechtere kwaliteit)
  • zachtere vacht (meer voedingswaarde betekent betere gezondheid, en niet alleen van de binnenkant)

De keuze van een merk

Ondanks de titel, zijn vrijwel alle frettenbrokken merken van slechte kwaliteit. Liever kijken we naar hoogwaardige kattenbrokken (kittenbrokken). Afwijken van de merken hieronder is niet aan te raden. Deze merken zijn ofwel uit onderzoek goed gebleken of veelgebruikt door fretteneigenaren en veilig in de praktijk gebleken. Absoluut niemand heeft een aandeel in deze brokkenmerken uit de frettenwereld. Dit advies is op basis van jarenlange praktijkervaring van kijken hoe de fretten het erop doen in Nederland.

Met stip de beste merken op dit moment: Orijen Cat & Kitten, Virbac pre neutered baby cat HPM of Ziwipeak. Virbac is het beste voor fretten die maagproblemen hebben. Het voert ook prettig als je brokken geweekt of zelfs brokkenbrij voert i.v.m. minder snelle verzuring. Virbac is gebaseerd op een Hoog Eiwit- Laag Koolhydraat samenstelling, waarbij gemiddeld meer dan 90% van het eiwit van dierlijke oorsprong is. Het is verkrijgbaar via de dierenarts en via internet. Orijen cat & kitten is te krijgen in verscheidene dierenwinkels en via internet.
Nadelen van Orijen en Virbac is dat er toch een flink deel plantaardig materiaal in zit. Vooral bij Virbac. Gek genoeg is de ervaring dus toch dat het juist bij maagproblemen 'zacht valt'.
Orijen wordt de laatste jaren vooral gelinkt aan blaasstenen bij fretten, wat weer voortkomt uit het gebruik van peulvruchten in de brok (m.n. erwten en linzen). Dit zijn ook de hoofdbestanddelen van het plantaardige deel van Orijen.
Ondanks deze nadelen zijn dit de meest gegeven en veiligste brokken om te geven aan fretten, mits je fret geen Ziwipeak lust of teveel medische klachten heeft waardoor Ziwipeak niet kan of handig is. Daarover hieronder meer.


Ziwipeak is een bijzonder type droogvoer, omdat het niet verhit wordt om een brok te worden gemaakt, maar luchtgedroogd is. Het wordt onder druk pathogeen vrij gemaakt en bevat dus geen bacteriën. Ziwipeak bestaat dus uit luchtgedroogde stukjes vlees, en komt het dichtste bij prooi in de buurt. Het bestaat uit 98% vlees met dierlijke toevoegingen.
Het zijn zachte gedroogde vlees plakjes die door alle fretten goed te eten zijn, ook als ze middenoorproblemen hebben. Er valt niet goed brokkenbrij / brokkenpap van te maken, dus daarvoor heb je toch echt de andere brokkenmerken nodig. Een ander nadeel is dat sommige fretten het moeilijk eten of helemaal (blijven) weigeren. Het zal dus niet bij alle fretten lukken. Vooral bij pups is het natuurlijk makkelijk aan te leren en wennen. Een ander nadeel is dat Ziwipeak prijziger is dan andere brok. Maar als je de prijzen van prooi kent of zelfs gewend bent, zal de prijs je aardig meevallen.
Het is dus vrij van granen, gluten, conserveermiddelen, genetisch gemanipuleerde ingrediënten en op basis van scharrelvlees en regionale ingrediënten. Omdat het zo 'vers' en zonder hiervoor genoemde toevoegingen is moet het binnen 8 weken na openen opgemaakt worden. Een makkelijke en snelle oplossing om de houdbaarheid te verlengen en veiliger te maken is Ziwipeak invriezen. Er is dan geen verlies van voedingsstoffen en geen kans op eventuele schimmels/bacteriën door vochtige lucht. Plus het is zeer snel ontdooid. Kies voor de smaken hert, rund, kip of lam en geen smaakcombinaties (dus niet lam/makreel of kip/makreel) op basis van wat je fret lust. Als je wilt kun je de smaken afwisselen; na een bakje rund, kun je een bakje hert aanbieden bijv. Lust je fret geen Ziwipeak, kan het ook een gezond snoepje vormen. Ook het natvoer van Ziwipeak is van uitstekende kwaliteit.


Ziwipeak is verkrijgbaar bij bestpetfoods.nl, eko4petz.nl, petfooddiscount.nl en via-natura.nl (alleen het luchtgedroogde voer, geen blikjes).

Met enige twijfel op de tweede plaats: Hill's kitten of Applaws kitten. Bij Applaws is de ervaring dat er regelmatig fretten zijn die er van aan de diarree gaan. In dat geval kun je natuurlijk beter voor een ander merk kiezen.


Overschakelen naar een ander merk

Fretten zijn kieskeurig en wennen niet gemakkelijk aan ander voer. Met name oudere fretten zijn vaak moeilijk over te schakelen (zie voeding algemeen). Wees hiermee ook extra voorzichtig want oudere dieren kunnen ziektes onder de leden hebben waardoor vasten (door het niet willen eten van een ander merk) gevaarlijk kan zijn.

Het geleidelijk overschakelen is niet aan te raden. Ze laten het nieuwe voer over of graven naar hun bekende brokjes. In één keer overschakelen is meestal het beste.

Extra tips:

  • smeer wat vitaminepasta over de brokjes
  • week de brokjes met warm water (dan komen de geuren het beste vrij) en voeg eventueel bestandsdelen als een klein beetje Waltham of vitaminepasta toe
Copyright © Fretteninformatie.nl