Schoonmaken & lichaamsgeur
De meeste 'klachten' over fretten gaan over de lichaamsgeur. Toch is dit niet voor de hand liggend als je nagaat dat deze lichaamsgeur terug te brengen is naar nihil als de verzorging daar naar is. De mate waarin je de fretten ruikt, is dus afhankelijk van hoe goed je ze bijhoudt. Fretten zijn enorme smeerpoetsen zolang zij nog niet aan hun nieuwe omgeving en wellicht nieuwe soortgenootjes gewend zijn (territoriaal gedrag) en gaan om de 4 uur op de bak. Dat is behoorlijk vaak ten opzichte van andere dieren en het gaat de hele dag door. Veel eigenaren verzorgen hun fretten net als hun andere dieren en hebben zich bij de aanschaf nooit beseft hoeveel tijd er in een goede verzorging gaat zitten, waardoor fretten in zoveel huishoudens nog behoorlijk te ruiken zijn en zij een slechte reputatie opbouwen. Om te zorgen dat je fretten zo min mogelijk ruiken, kun je de volgende dingen doen:
- goede voeding; draagt bij aan de gezondheid van je fret maar ook aan de geur van de ontlasting
- geef je fretten (als je er meerdere hebt) allen een eigen kooi. Ze geven dan een stuk minder geur af om hun territorium af te bakenen en maken minder troep in de kooi
- gebruik een bakvulling die je zelf plezierig vindt en weinig geur afgeeft. De ene is de andere niet en ieder heeft een persoonlijke voorkeur qua gemak en geur
Het schoonmaakpatroon moet minimaal als volgt zijn (mag vaker, natuurlijk):
- poepbak: één tot twee keer per dag, incl. randen afnemen. Twee keer voor wanneer ze in de woonkamer staan
- doeken en hangmatten verschonen: minimaal één tot twee keer per week. Smeerpoetsen zelfs om de dag of dagelijks. Ook de extra tijd van het wassen en drogen van de frettenwassen is dus anders dan bij andere dieren!
- spullen in de losloopruimte (ja, ook je meubels en plinten als dat je woonkamer is): één keer per week. Fretten 'schuren' ongemerkt langs spullen en muren om hun territorium af te bakenen
- grote schoonmaak alle frettenspullen: iedere vier tot zes maanden
Vochtige schoonmaakdoekjes (voor plateaus, vloeren, poepbakranden, etc.) in combinatie met stoffer en blik zijn een ware zegen om dagelijks in een mum van tijd schoon te maken.
Er zijn alternatieve manieren om lichaamsgeur te verminderen zoals frettenshampoo, frettendeodorant en zelfs frettensnoepjes maar deze kun je beter laten voor wat het is. Door iedere keer het lichaamsvet van je fret te wassen met shampoo gaat hij of zij alleen maar meer lichaamsvet aanmaken. Dit heeft dus het omgekeerde effect. Meer dan één keer per maand wassen zorgt hier al voor en ruiken zul je het maar maar hooguit één à twee dagen. Frettendeodorant is zelfs nog erger. Dat ruik je nog geen twee uur en dat het nu echt zo'n prettig geurtje is? Gewoon een leuk verkooptrucje. Hetzelfde geldt voor snoepjes. Het belooft heel wat, maar zoiets heeft geen effect op de aanmaak van lichaamsvet bij je fret...
Het wassen van een fret
Het is niet slim fretten te wassen, zoals bij lichaamsgeur al werd vermeld. Door iedere keer het lichaamsvet van je fret te wassen met shampoo gaat hij of zij alleen maar meer lichaamsvet aanmaken. Dit heeft dus het omgekeerde effect.
In sommige gevallen kan het toch noodzakelijk zijn dat je een fret moet wassen. Dit is overigens met name van toepassing bij opvangen of andere reddingsacties waarbij je zwaar verwaarloosde fretten onder je hoede krijgt. Deze hebben vaak resten van hun eigen uitwerpselen of voedsel in hun vacht hangen en soms zelfs hun nagels compleet bedekt met klonten. In zo'n geval kun je een fret soms toch het beste even een badje geven.
Zorg altijd eerst dat je een handdoekje naast de wasbak hebt liggen die je na het wassen direct om je fret heen kunt slaan. In principe is wassen met warm water voldoende en is het voor de lichaamsvet niet handig (fretten)shampoo te gebruiken. Evt. bij huidproblemen kun je denken aan teershampoo voor honden. Zet vervolgens de kraan op lauw tot iets warm water en haal daarná je fretje pas op. Op die manier hou je het wassen zo kort mogelijk. Maak je fretje nat onder de kraan (nooit in een laag water of bad zetten!). Let op de oogjes en vermijd het hoofdje. Daarna lekker in de handdoek! Het wassen duurt op deze manier niet meer dan 1 minuut. Voor klonten op nageltjes is in een 1cm laagje water losweken het beste, waarbij je de fret evt. kunt afleiden met een bakje Waltham.
Anaalklieren
Fretten hebben anaalklieren. Deze willen ze nog wel eens leegknijpen als zij in het nauw worden gebracht, maar ook voor het markeren van het territorium. Bij nieuwe gebeurtenissen normaal, maar als het geregeld gebeurt bij kooigenoten kan je een verkeerde groepssamenstelling hebben. Ook bij schrik en bedreiging kan je fret zijn anaalklieren leegknijpen. Daarnaast heb je fretten die regelmatig of soms last hebben van volle anaalklieren, zij zullen regelmatig kun klieren ietsje leegknijpen om dit te voorkomen en het is niet ongewoon dat zij dit in hun slaap doen.
De meeste mensen steken wat wierook aan om deze geur te verdrijven en dit werkt verreweg het snelste en beste.
Wanneer het met grote regelmaat gebeurt zonder enige aanleiding of je merkt dat je fret last van zijn/haar anaalklieren heeft neem dan contact op met een dierenarts. Het verwijderen van de anaalklieren is in Nederland verboden zonder medische reden! (Laten) leegknijpen is ook een optie. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt het ook bij de dierenarts laten doen. Maar een waarschuwing: dit stinkt héél erg!