Logo

Reizen en vakanties

Af en toe zul je met je fret moeten reizen. De eerste reis begint al bij de aanschaf, maar je reist ook wanneer je naar de dierenarts gaat, je fretten naar een oppasadres brengt, je je fretten mee neemt naar een frettendag of je fretten mee op vakantie of een weekend mee weg neemt.

Fretten zijn gevoelig voor stress ondanks dat dit voor mensen vaak niet zo lijkt en reismaterialen dienen voor ieders veiligheid fretproof te zijn. Dat is nog niet gemakkelijk! Vele webshops bieden leuke reismiddelen aan voor allerlei diersoorten, soms zelfs voor de fret. Dit wil niet zeggen dat zij ook fretproof zijn en de echte kenner is zoals wel vaker de eigenaar zelf. Een fret die in de auto uit zijn carrier ontsnapt en onder een pedaal kan komen, of uit de tijdelijke vakantiekooi ontsnapt en verdwijnt in een voor jou onbekende omgeving of zelfs land wil je uiteraard niet meemaken. Alles dient vooraf thuis dus te zijn getest. En zoals ook onder huisvesting het geval is: de ene fret is de andere niet en het kan maar zo dat de ene fretten eigenaar fantastische ervaringen heeft met een bepaald vervoersmiddel die een andere eigenaar absoluut niet kan gebruiken.

Index (klik op onderstaand onderwerp)

Vervoersmiddelen, inrichting, internationaal, oppas vinden tijdens vakanties / weekendjes weg, mee op vakantie.


Vervoer / Transport

Middelen

Fretten zijn gemakkelijk te vervoeren zolang het vervoersmiddel fretproof is. Fretten zijn geen dieren die geluid maken bij stress zoals katten vaak luid mauwend in een carrier zitten. Wel kunnen fretten bij zeer veel angst hun anaalklieren kunnen leegknijpen en dan kun je maar beter een raampje open zetten als je in de auto zit. Wanneer je in een trein zit zal dit helemaal minder prettig worden ervaren ;-). De volgende middelen zijn mogelijk:

  • Een carrier of ook wel reismand. Er bestaan carriers met een verloop in de tralies (van klein aan de zijkant naar groot in het midden). Hier kan menig fret doorheen. Aan te raden zijn de simpele goedkoopste Ferplast modellen (Ferplast Atlas). Het eerste model hiernaast is al vanaf € 10,- verkrijgbaar.
  • Wanneer je met regelmaat uren reist met je fret of de carrier als tijdelijke kooi gebruikt op bijvoorbeeld frettendagen, schaf dan een iets groter formaat carrier aan met evt een zogenaamde 'open top'. Dit is het tweede model dat je hiernaast ziet.
  • Voor automobilisten kan een kleine (konijnen)kooi ook ideaal zijn als tijdelijk onderkomen i.p.v. een ruime carrier. Kijk bij reservekooien bij huisvesting voor meer informatie.
  • Een draagtas met een raampje (derde model hiernaast) als vervanger van de carrier is ook een mogelijkheid. Deze zijn flexibeler en lichter, maar zorg wel dat ze goed schoon te maken zijn wanneer je er één aanschaft. Daarnaast hebben veel draagtassen een raampje van fijn gaas waarin fretten met hun nagels kunnen blijven hangen, of zich doorheen kunnen bijten. Hou hier rekening mee. Let ook op met tocht en inkijk. Het model hiernaast heeft vrij veel 'raampjes' en biedt dus weinig beschutting voor je fret.
  • Een draagtas als buidel / schoudertas is een absolute miskoop. Fretten kruipen hier binnen no time uit en bungelen dan aan het haakje buiten de tas.
  • Een fret los of aan een tuigje meenemen zorgt ervoor dat je fret continu in de weer is, gezien er nergens een beschut plekje meer is. Dit is een absolute uitputtingsslag voor jezelf. Doe dit dan ook niet mits je je fret door en door kent, ruimschoots gewend is aan een tuigje en weet dat hij/zij rustig blijft tijdens de reis. Vergeet niet dat je fret een veilige plek zoekt en een slaapzakje op schoot waarin je fret kan wegkruipen geen overbodige luxe is. Reizen aan een tuigje kun je beter niet doen omwille van de stress die het geeft.

Inrichting

Ondanks dat fretten het slecht laten merken is reizen wel degelijk stressvol voor hen. Zorg daarom dat er genoeg donkere holletjes zijn tijdens het vervoer, bijvoorbeeld een flinke prop handdoek of slaapzakje (hangend of op de bodem).

Zorg bij reizen langer dan een half uur altijd voor een klein flesje met water (bijv. het hamsterformaat)! Wanneer je langer dan 4 uur onderweg bent zul je ook voedsel mee moeten nemen en minimaal om de 4 uur aanbieden. Een fret kan namelijk wel een aardig rotzooitje maken tijdens de reis door de spanning van de reis, dus om de paar uur aanbieden is veelal gemakkelijker.

Fretten moeten om de paar uur naar de bak, maar door de spanning kan er zich al binnen een paar minuten een ongelukje voordoen. Neem bij lange reizen of wanneer je het prettig vindt wat schoonmaakdoekjes en een afvalzakje (bijv. pedaalemmer zakjes) mee voor onderweg. Je kunt zelfs besluiten een reserve doek mee te nemen. In grote carrier kun je achterin een poepbak zetten met bijv. een bestekbak onderdeel van de Blokker met wat bakvulling. Gebruik het minimum van wat nodig is en een bakvulling waar ze goed aan gewend zijn om het graafrisico zo klein mogelijk te maken. Fretten worden door de spanning vaak wel bakgravers namelijk.

Internationaal

Wil je je fretten meenemen naar en vanaf het buitenland? Dan moeten zij sowieso in het bezit zijn van een:

  • Europees paspoort
  • Chip (identificatie)
  • Inenting tegen rabiës (hondsdolheid). Iedere dierenarts kan dit doen. De enting mag pas vanaf 12 weken gedaan worden en moet minstens 21 dagen / 3 weken voor vertrek gegeven zijn i.v.m. de werkzaamheid. Reizende honden, katten of fretten kunnen hierdoor nooit onder de 15 weken zijn.
  • Eventuele specifieke eisen per land. Denk aan documentatie of een quarantaine periode.

Deze regels gelden ook voor het importen en exporteren van fretten of frettenpups. Aan het exporteren of reizen met fretten kunnen landafhankelijk nog meer specifieke regels voor importen/reizen verbonden zijn, zoals een gezondheidsverklaring van de dierenarts. Informeer hierover altijd de specifieke eisen van het land waar je naartoe reist, maar ook die waar je doorheen reist!


Op vakantie of een weekend weg

Oppas vinden tijdens vakanties / weekendjes weg

Je fret naar een pension brengen brengt meer stress met zich mee voor je fret dan je zou denken. Een pension vind je vaak in opvangen, maar zij zijn in de vakantieperiode vaak druk genoeg met de opvang door de puppyperiode en er hangen uiteraard vele geurtjes van andere fretten (met name in gedeelde losloopruimtes). Daarbij zijn er maar zeer weinig goede fretten pensions en zul je er hoogstwaarschijnlijk ver voor moeten reizen. Wanneer je geen andere oplossing hebt en je hebt een goed pension gevonden, lees dan de volgende alinea voor alles wat je mee moet nemen en waar je op moet letten.

Beter is het om frettenvrienden te krijgen (wanneer mogelijk zelfs in de regio) waar je fretten terecht kunnen bij vakantie. Ben je op dit moment al op zoek omdat je binnenkort weggaat? Dan kun je op frettenfora ook om hulp vragen. Er zijn genoeg eigenaren die het leuk vinden af en toe op één of meer andere fretten te passen. Wanneer je je fretten naar een ander of een pension brengt ga dan bij voorkeur eerst kijken. Vraag altijd goed hoe de verzorging te werk gaat en stem dit overeen met hoe jouw fretten dit gewend zijn. Voer zul je vrijwel altijd mee moeten geven en het is ook slim om de bakvulling die je gebruikt mee te geven, gezien niet alle fretten zindelijk zijn op ieder type bakvulling. Vraag verder wat je oppasadres nog meer nodig heeft aan bijvoorbeeld een kooi, doeken, hangmatten, drinkfles en geef een duidelijke beschrijving van het karakter en de do's en dont's van ieder fretje mee.

Nog beter is het wanneer je fretten gewoon thuis kunnen blijven in hun vertrouwde omgeving. Je hoeft geen frettenkenner te zijn om dagelijks de bak uit te scheppen en het voer en water te controleren, behalve dat je oppas niet té bang moet zijn voor fretten neuzen tijdens de schoonmaak of bijvoorbeeld het even oppakken en in een carrier zetten terwijl ze de kooi doen. Familie en vrienden in de buurt bieden vaak de ideale en meest stress vrije oplossing. Loslopen is nog niet eens een pure noodzaak. Een niet-frettenkenner heeft geen idee hoe je de veiligheid van fretten kunt garanderen en waar je op moet letten. Zelfs als je je best doet dit tot in de puntjes uit te leggen ligt het voor de hand dat zich er iets voordoet dat je niet hebt uitgelegd en je oppas zich even geen raad weet of een verkeerde reactie geeft. Uiteraard is de veiligheid van je oppas ook van belang. Fretten reageren anders op de geur van een ander. Dat ze jou nooit bijten of in een teen happen wil niet zeggen dat ze je oppas net zo graag mogen als jij. Je staat geregeld verbaasd van je eigen fretten als je de verhalen hoort als je terug komt.
Een goede methode om stap-voor-stap de verzorging te doorlopen is om je oppas uit te nodigen en je oppas met uitleg de dagelijkse ronde te laten doen. Hij/zij zal een notitieblokje en pen waarschijnlijk goed kunnen gebruiken! Je weet dan zeker dat je oppas weet waar alle middelen staan en je kunt direct zien hoe je oppas op fretten reageert en andersom.

Mee op vakantie

Denk je erover je fret mee te nemen op vakantie of een weekend weg? Doorloop dan eerst de volgende stappen:

  • Hoe lang ga je weg? Vind je het zelf wel prettig om zolang je fret(ten) bij je te hebben en continu zorg voor hen te dragen op jouw vakantie?
  • Is je fret angstig aangelegd / extra gevoelig voor stress? Zo ja kun je je fret beter thuis laten. Kijk voor symptomen van stress onder gedrag. Heb je ooit één van deze symptomen bij je fret gezien? Dan is de kans groot dat je fret erg gevoelig is voor stress ondanks dat hij/zij dat verder nooit laat blijken.
  • Hoe kom je op de plaats van bestemming? Wanneer je een fret mee op vakantie neemt is het alsof je een peuter mee op vakantie neemt dus je hebt flink wat ruimte nodig voor alle bagage.
  • Wat is de temperatuur op de plaats van bestemming? Fretten kunnen slecht tegen hoge temperaturen en temperaturen boven de 30°C zijn levensgevaarlijk!
  • Mag je huisdieren/fretten meenemen op de plaats van bestemming?
  • Houd in een hotel je fret in zijn verblijf, dat is wel zo netjes. Laat altijd een briefje achter voor het kamerpersoneel dat er een fret aanwezig is in de kamer.
  • Reis je internationaal? Lees meer over de vereisten voor je fretten onder vervoer / transport op deze pagina.

Wat neem je mee? Denk aan ieder detail. Hieronder staat een voorbeeldlijstje, maar iedere fret en iedere eigenaar en type van verzorging is uniek dus de details zul je zelf moeten bedenken.

  • Kooi, mogelijk opvouwbaar (zie huisvesting). Weeg de grootte van de (tijdelijke) kooi af met hoeveel je fretten kunnen en ook daadwerkelijk gaan loslopen op de plaats van bestemming. Een fret die zich verveelt is geen aangenaam gezelschap.
  • Afgesloten losloopruimte wanneer mogelijk om de veiligheid tijdens het loslopen te garanderen. Een ren is vaak inklapbaar.
  • Speeltjes.
  • Een tuigje (deze dien je buiten te testen, zie activiteiten met je fret voor meer informatie hoe je dit veilig aanpakt). Wanneer je geen losloopruimte kunt creëeren zal dit de loslooptijd van je fret zijn.
  • Voldoende voeding. Wanneer rauwvoeding zorg dat je op de hoogte bent van beschikbare vriezers op de plaats van bestemming.
  • Drinkfles. Denk er aan dat wanneer kraanwater in het land van bestemming geen drinkwater is je ook drinkwater voor je fretten moet kopen.
  • Poepbakken (voor de kooi en tijdens het loslopen) en voldoende bakvulling.
  • Voldoende doeken en hangmatten. Hou rekening met hoe vaak je kunt wassen en dat je fret vanwege een onbekende omgeving onzindelijker kan worden.
  • Je vertrouwde schoonmaakmaterialen. Denk aan het poepschepje, vochtige schoonmaakdoekjes, toiletrollen, pedaalemmerzakjes voor het afval, et cetera.
  • De paspoorten / vaccinatieboekjes van je fretten.

Zorg dat alle materialen thuis fretproof zijn getest!

Copyright © Fretteninformatie.nl