Activiteiten met je fretFretten vinden het heerlijk om nieuwe ruimtes en omgevingen te ontdekken. Ken je fret is hier zeer belangrijk! Heb je een fret die vatbaar is voor stress, pas de hoeveelheid nieuwe ervaringen hier dan op aan. Iedere fret is in zekere zin vatbaar voor stress. Zorg dus dat je alle signalen goed kent (zie gedrag). Kijk onder 'verzorging > hoe hou je een fret gelukkig > rust eenvoud' voor meer informatie. Index (klik op onderstaand onderwerp)Clickertraining, trucjes aanleren, inteliggentie speeltjes, wandelen aan een tuigje, in de tuin spelen, zandbakken en pootjebaden, temperatuursverschillen, fotografie, niet aan te raden.Binnen spelen
Wissel speeltjes eens af om ze interessant te houden! Klik voor tips in het linkermenu naar spelen en speeltjes.
ClickertrainingVerschillende eigenaren hebben zeer goede ervaring met fretten clickertraining geven. Niet alleen om hen kunstjes te leren en hun verrijking hoog te houden, maar ook om hun aanhankelijkheid te stimuleren. Clickertrainen is een leuke en positieve manier om een band met je fret op te bouwen of te versterken. Het heeft een zeer positief effect op bange, angstige en bijtfretten. Lijkt het je leuk om dagelijks of om de dag met je fret oefeningen te doen? Koop dan eens een clicker.
Trucjes aanlerenEen fret kun je absoluut iets leren, maar het is handig om te begrijpen hoe een fret precies 'werkt' voor je begint. Een fret luistert bijvoorbeeld niet naar commando's of diens naam. Fretten hebben onderling ook geen communicatiegeluiden (en leeft bovendien solitair), dus ze associëren een menselijke stem niet met dat er tegen hen gesproken wordt. Heel anders dus dan een kat die mauwt of een hond die blaft.Voordelig is wel dat een fret zeer intelligent is. Als het hem iets oplevert, zal hij naar je luisteren. Dat zal sneller in beeldtaal gaan dan met stem. Hou wel in gedachten dat fretten bijziend zijn. Geef daarom signalen op dichte afstand van de fret (ver zicht hebben ze niet) en gebruik bewegingen (worden zeer goed gesignaleerd door de fret). Fretten hebben een matig toch stieken toch goed gehoor, maar registreren vooral hoge tonen goed. Het geluid van een clicker zullen ze beter filteren dan jouw stem. Clickertraining en de juiste trucjes werken bij ieder dier. Tussen een ram en moer zit natuurlijk ook nog wat verschil. Een ram is vaak (over)moediger en een moertje bedachtzamer. Dat komt voort uit de bunzing. Een ram moet op zoek naar een eigen territorium en moet dus initiatief nemen om het leefgebied van de bunzing als soort uit te breiden. Dat kan alleen als je dapper en nieuwsgierig bent. Er worden dan ook veel meer mannelijke bunzingen doodgereden of gevangen door roofvogels... Een moertje moet haar nest grootbrengen en voor haar jongen zorgen. Zij moet wel veel bedachtzamer en op die manier ook intelligenter zijn om voor het hele nest voedsel te vinden.
Inteliggentie speeltjesVerscheidene inteliggentie speeltjes voor katten en honden zijn een erg leuk idee voor fretten. Niet alle zijn goed gericht op wat een fret kan. Voor een konijn (even met de neus ertegenaan duwen bijv.) is het vaak te simpel, en natuurlijk maken ze hem soms voor katten of honden te hoog of iets meer poot gericht. Het moet te doen zijn met een simpele schuif van de poot of het duwen van de neus.Buiten spelen
Wandelen aan een tuigjeVeel fretten vinden het erg leuk om mee naar buiten te gaan aan een tuigje. Zorg dat het frettentuigje niet te los zit en zorg dat er hooguit een vingertopje tussen kan, niet een hele vinger zoals bij andere dieren. Je fret binnen laten wennen aan een tuigje is geen goed idee. Hoe eerder je buiten bent hoe meer je fret gefocust zal zijn op de buitenomgeving in plaats van het tuigje voelen en weer uit proberen te krijgen ;-).Krijg je het tuigje maar lastig om? Doe dit bij voorkeur even met z'n tweeën. Je kan je fret afleiden met wat lekkers om te zorgen dat hij/zij even stil zit. Bovendien zullen je fretten het tuigje associëren met wat lekkers. Het is natuurlijk altijd slim om te zorgen dat je fret gechipt is om het zekere voor het onzekere te nemen! Ontsnapt je fret toch uit het tuigje (veelal in zijn achteruit)? Raak dan niet in paniek en laat je fret niet schrikken, maar benader de fret rustig om deze zo snel mogelijk weer te pakken. Let de eerste keer dat je naar buiten gaat goed op de reactie van je fret. Een fret die aanleg heeft voor angst en stress (zie gedrag) doe je meer plezier door hem thuis te laten. Geef je fret de ruimte en denk niet dat de fret keurig met je mee zal wandelen. Je fret wil graag ontdekken, dus jij wordt vaak nog eerder uitgelaten dan je fret ;-). Lijkt je fret het leuk te vinden? Ga een week later dan gerust nog een keer en bouw de tijden rustig op. Jonge fretten staan uiteraard meer open voor het lopen aan een tuigje dan volwassen fretten die dit nog nooit hebben gedaan. Fretten lopen van nature niet graag op open terrein maar zullen eerder geneigd zijn langs randen te lopen of donkere holen te graven en te ontdekken. Volg je fret en kijk eens waar hij/zij naartoe wil. Aan een tuigje lopen heeft ook positieve invloeden op de opvoeding. Omdat de baas dan de enige bekende factor is in de omgeving zal de fret bij vreemde nieuwe ervaringen als eerste op jou terugvallen. Wanneer je je fret dan gerust stelt werkt dit fantastisch voor het vertrouwen en leert hij of zij snel jouw geur goed kennen. Wees creatief met locaties. Zand, water en bossen (vooral in de herfst) zijn fantastisch om te ontdekken! Zorg voor een rustige en vertrouwde reis mocht je er een ritje voor moeten maken. Kijk voor meer informatie hierover onder reizen en vakanties. Pas op met passerende honden. De meeste honden hebben nog nooit een fret gezien en kunnen onverwacht reageren. Het zal niet de eerste keer zijn dat een fret doodgebeten wordt door een passerende hond. Pak je fret altijd even op voor de zekerheid!
In de tuin spelenEen tweede losloopruimte in de tuin is een paradijs voor je fretten. Alle nieuwe buitengeuren zijn spannend en zorgen voor genot. Je kunt een ren maken voor je fretten (eventueel op te ruimen/inklapbaar, zie huisvesting) of je tuin fretproof maken (zie huisvesting).Zorg altijd voor voldoende schaduw! Op bovenstaande foto was het een koele zonnige dag. Fretten kunnen beter tegen kou dan warmte. Temperaturen boven de 30°C zijn levensgevaarlijk! Het betrof hier een nestje pups van mijn Yip, vandaar de drukte ;-).
Zandbakken en pootjebadenWater of een graafmogelijkheid blijven altijd geweldige activiteiten voor je fretten. Niet iedere fret is even enthousiast, maar het kan zomaar zijn dat je een liefhebber in huis hebt. Buiten mag er vaak meer rommel gemaakt worden dan binnen! Pret voor tien voor je fretten dus ;-).Een zandbak kun je maken door middel van een bak (bijv. een zandbakschelp) met zand of door een berg zand voor je fretten te maken. Graven in een berg bladeren in de herfst blijft ook een leuke uitdaging voor je fret. De meeste fretten houden niet van zwemmen, maar vinden pootjebaden in een bak met 2-3 cm water vinden veel fretten erg interessant of zelfs leuk. Naar speeltjes of snoep happen is een leuke manier om je fretten met water te laten spelen.
TemperatuursverschillenWanneer je je fretten binnen huisvest, laat je fret dan op koude dagen niet te lang buiten zijn. Dit geldt ook wanneer je je fret buiten huisvest maar binnen laat spelen. Hou het op maximaal een kwartier!Zorg bij buiten-huisvesting dus ook dat je een losloopruimte buiten hebt (in elk geval voor de winter) die fretproof is. Neem daarnaast je fretten niet mee naar buiten bij temperaturen boven de 25°C. Je fret mag zich dan niet te druk maken juist i.v.m. oververhitting. FotografieFoto's maken van fretten is behóórlijk wennen. Een vak apart! Dat is zeker. De sluitertijd heel kort zetten of een sportstand gebruiken als je die hebt kunnen helpen. Verleiden met wat lekkers is ook altijd een truc. Niet aan te raden
ReizenReis niet te veel met je fretten als je verder van huis gaat en je fret ook elders moet slapen, eten en drinken. Een uitstapje zoals een andere ruimte ontdekken en daarna op je vertrouwde stekkie in slaap vallen is veel minder stress dan een halve of hele dag van huis zijn.
Frettendagen of -beurzenEr bestaan frettendagen of - beurzen waarbij je je fret mee mag nemen (meestal onder bepaalde voorwaarden). Doe dit bij voorkeur niet! Een drukke dag als deze met zoveel andere geuren en geluiden zorg voor een hoge mate van stress voor je fret. Je bent meestal zelf ook druk en niet continu met je gedachten bij de fret.Je doet je fret er tevens geen plezier mee om in een speelbak met andere fretten te spelen, ondanks dat dit nota bene een stichting kan betreffen. Zelfs niet iedere stichting verstrekt goede informatie. Fretten die in zo'n bak worden gezet door onwetenden ben je in feite aan het koppelen al talloze onbekende fretten en dit is geen prettige ervaring voor je fret.
Spelen met andere frettenBuiten dat wordt het regelmatig spelen met andere fretten van bijvoorbeeld frettenvrienden of -bekenden ook afgeraden. Ook al klikt het en hebben de fretten plezier (wat op zich zeldzaam is) heeft dit op de lange termijn stressklachten tot gevolg (zie gedrag). Niet alle stress is voor ons mensen goed zichtbaar, maar een andere fret is voor een fret de grootste stressfactor die er bestaat. Kijk voor meer informatie onder gedrag.Daarnaast levert dit keer op keer risico op op virussen (fretten zijn vooral gevoelig voor maag-darmvirussen en bacteriën), maar ook oormijt. |
Copyright © Fretteninformatie.nl |