Logo

Fretten met andere dieren

Belangrijk! Hier staat alleen een brede schets van hoe fretten doorgaans op onderstaande diersoorten reageren en andersom. Ieder dier verschilt en er zijn bijvoorbeeld fretten die alleen een bepaalde hond of kat dulden of juist enkele helemaal niet.

Ga er nooit van uit dat als je fretten neemt deze samen zal kunnen met andere dieren (ook niet wanneer je voor fretten kiest en nog toekomst wensen voor andere dieren hebt) en zorg dat je beide volstrekt onafhankelijk van elkaar kunt huisvesten (niet doelende op kooien, maar op verschillende kamers/ruimtes) en laten loslopen wanneer dit niet mogelijk blijkt. Kweek hiermee dus ook geen verwachtingen om teleurstelling te voorkomen.

Gaat het wel? Blijf dan altijd alert voor gevaarlijke situaties en laat andere dieren nooit alleen met fretten en andersom. Oplettendheid ondanks een geslaagde speelpoging is áltijd geboden, jaar in jaar uit. Er zijn al veel fretten overleden ten gevolge van een ander huisdier en zelfs buurthond of honden op visite, maar er zijn ook al vele knaagdieren overleden door fretten. Er zijn zat uitzonderingen bekent dus wees altijd voorzichtig en blijf erbij!

Over het algemeen geldt hier natuurlijk ook dat van jongs af aan aan elkaar laten wennen handig is (wanneer hond of kat), maar voor kittens onder de 4-6 maanden is dit uit den boze.


Honden

Fretten kunnen in principe goed met honden. Er zijn genoeg fretteneigenaren die hun hond gewoon laten loslopen met hun fretten. Fretten vinden het erg leuk om met de honden te spelen en spelen net als honden met hun bek. Vanwege de grootte van een hond resulteert dit vaak in happen in de poten om uit te dagen. Het ligt aan de hond of die daar mee kan omgaan of niet. Het blijft altijd een kwestie van goed opletten. Het is niet verkeerd om eens met je hond bij andere fretten te gaan kijken hoe hij hierop reageert.

Een jonge pup bij een fret van 6 maanden of ouder zetten lijkt wel of je twee jonge dieren samen groot laat groeien, maar een fret van die leeftijd heeft een reeds volwassen denkpatroon. De hondenpup is vaak veelte druk en opdringerig voor een fret. Hou ze dus goed gescheiden als de fret blaast of probeert weg te komen van de hondenpup, en probeer het opnieuw als de hond rustiger en volwassen is, of laat ze hooguit 1x per week even kort samen onder toezicht voor de gewenning, maar zodat de fret ook zat rustige en stressvrije speeltijd heeft.

Met jachthonden moet extra worden opgelet! Hun instinct kan in een fractie van een seconde de bovenhand krijgen bij deze snelle kleine diertjes. Een knauw van een hond loopt vaak dodelijk af, realiseer je dat goed.


Katten

Katten hebben het vaak niet zo heel erg op fretten. Fretten spelen met hun bek, zijn zeer snel en opdringerig in hun spel, wat een kat toch al snel teveel wordt. Sommige katten vinden fretten ook heel erg interessant! Die lopen de hele tijd achter de fret aan als deze door de kamer wandelt. Een enkeling speelt ook met fretten maar ook dit kan van beide kanten te hard gaan dus let hierbij goed op. Katten slaan sneller met hun poten waar fretten snel happen. Een niet zo handige match, waarbij de kat al snel afstand leert nemen. Katten kunnen vaak gemakkelijk hogerop gaan zitten of wegvluchten naar buiten, dus regelen gelukkig meestal zelf wel dat ze afstand houden en veilig zitten.

Let op met kittens! Voor fretten zijn kittens prooidieren. Introduceer je kitten niet eerder bij een fret dan vanaf een maand of 4-6. Een volwassen kat zien fretten vaak interessant bewegend object, maar er bestaan genoeg fretten die niets van katten moeten weten en ze ofwel bijtend en blazend uit hun territorium verjagen, of zelfs zo bang of kwaad worden dat ze in één streep op hun keel aflopen. Dit is niet eens een uitzondering!


Knaagdieren en konijnen

Fretten gaan niet samen met deze dieren zoals je waarschijnlijk al gedacht had. Dat niet alleen, je kunt ze ook niet in dezelfde ruimte houden. De lucht die de fret verspreid vormt namelijk zo'n bedreiging voor knaagdieren dat deze ontzettend last krijgen van stress en als gevolg hiervan zelfs vals kunnen worden. Zet dus deze dieren niet in dezelfde kamer, zelfs niet beide aan een uiterste kant. Zoek het liefst een scheiding tussen de één binnen houden en de ander buiten, afhangende van wat ze al gewend zijn. Was ook altijd je handen als je net je fret hebt geaaid voor je je knaagdieren benaderd. Ook de geur aan handen en kleding betekent dreigend gevaar voor hen.


Ratten

Een rat is net even wat anders dan andere knaagdieren. Van de meeste mensen heb ik gehoord dat de lucht bij hen geen bedreiging vormde voor hun ratten, zoals bij andere knaagdieren wel het geval is. Uitzonderingen daargelaten, want bij enkelen is dit wel gewoon het geval. In principe kun je ratten en fretten meestal prima in dezelfde ruimte houden. Let wel op gebijt door de tralies heen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg dat de kooien of hokken hogerop staan.


Vogels

Vogels kunnen in principe ook bij fretten in dezelfde ruimte staan. Ze hebben zelf wel in de gaten dat het een vijand is en gaan gewoon iets hogerop zitten of eventueel zelfs pikken, dus zorg er wel gewoon voor dat ze niet bij elkaar in de buurt kunnen komen zodat ze iets door de tralies heen kunnen doen. Het is al vaak voorgekomen dat fretten uitbreken en de eigenaar vervolgens zijn of haar vogels kwijt is! Zorg dus dat je zeker bent dat de kooi ten alle tijden goed is afgesloten en voldoende sloten heeft. Zorg ook dat je frettenkooi 100% zeker fretproof is.

Copyright © Fretteninformatie.nl