Logo

Herplaatsen

Je wilt je fret herplaatsen, om wat voor reden dan ook. Maar wat zijn de handvaten waarop je kunt letten? Na jarenlange ervaring van het plaatsen en herplaatsen van fretten, is fretteninformatie de eerste die hier een pagina over maakt.


Waarom herplaatsen soms handig lijkt

Allereerst zijn er één moment of twee redenen (het is maar hoe je het bekijkt) bekend waarop heel veel fretteneigenaren beginnen te twijfelen of ze hun fret(ten) zullen herplaatsen.

  1. Dit is een jaarlijks terugkomend effect. Iedere winter lopen vele eigenaren er tegenaan dat zij minder aandacht aan hun fretten besteden of eigenlijk het plezier in het fretten houden zijn verloren. Echter zien zij niet direct dat dit te maken heeft met de winter. De energie en aanhankelijkheid van fretten is, net zo drastisch als hun gewicht omhoog schiet, een stuk minder in de winter. De band met de fret(ten) voelt daardoor ineens heel klein, als niet alsof hij weg is. Deze komt in het voorjaar echter gewoon weer terug.
  2. Veel mensen hebben er daarnaast ook last van dat zij een periode minder tijd aan hun fretten kunnen besteden. Soms door die winter, soms ook door werk-, studeer- of woonomstandigheden.

Advies

Keer op keer geef ik mensen dezelfde uitleg: zo erg is het niet als het een periode even wat minder is, want het is eigenlijk altijd minder erg dan een verhuizing. Verhuizen is, vooral op oudere leeftijd, een traumatische ervaring voor een fret. Bijna 80% van de eigenaren wil ook helemaal geen afstand doen en ziet uiteindelijk wel mogelijkheden weer op te klimmen, welke reden(en) het ook betreft.... Ook al lijkt het op dat moment zelf helemaal aan de bodem te zitten, ik raad iedereen ieder jaar weer aan eerst het voorjaar ofwel deze omstandigheden even af te wachten en te kijken hoe het er dan voor staat. Komt het plezier terug? Top. Komt het niet terug en denk je nog hetzelfde? Herplaats dan de fret zo goed als je kunt. Maar wacht het op zijn minst even af voor je fretten, want een permanent huisje doet zoveel meer dan het heen en weer blijven verhuizen. Zelfs als er in periodes minder aandacht is… Zolang de zorg en oplettendheid er in die tijd maar blijft. Weet dat je niet de enige bent en dat dit veel voorkomt. Even doorzetten voor je eigen geluk en die van je fret(ten)! Meestal is het een kwestie van je schuldgevoel in die periode van je afzetten.


Als je gaat herplaatsen

Het is niet makkelijk om fretten te herplaatsen, laat ik daarmee beginnen. Het valt en staat met de juiste informatie bieden bij het aanbod, goede foto's maken en ook weer goede informatie meegeven. Dat begint met het juiste voorbeeld geven, dus zorg dat je fret(ten) er goed bij zit(ten). En natuurlijk het selecteren van nieuwe eigenaren.

Volledige en goede informatie geven over een fret die je wilt herplaatsen geef je door deze informatie te noemen:

  • naam/namen
  • je woonplaats
  • geslacht
  • geboortedatum en leeftijd
  • geënt, gechipt, geholpen
  • kleur
  • voeding
  • achtergrondgegevens
  • prijs
  • reden van afstaan
  • karakter
  • omschrijving van het nieuwe baasje (geschikt voor bij andere fretten, kan wel/niet overweg met bepaalde dieren, geschikt voor beginners en wellicht zelfs kinderen, etc.)

Door hoe je zelf in het leven staat en minimale verschillen in je beschrijving en de kwaliteit van je foto's, kun je een publiek en dus nieuwe eigenaren aanspreken dat bij je past. Zorg echter altijd dat je op voorbehoud mensen langs laat komen, controleert of er een klik is met de fret (en uberhaupt fretten wanneer het beginners zijn) en of ze gedreven zijn om informatie te weten te komen over fretten in het algemeen, maar natuurlijk ook deze fret(ten). Hoe beter de klik oftewel dat enthousiasme en die band, hoe groter de kans dat als het even een moment of periode tegenzit ze er niet gelijk afstand van doen. Voel je altijd gerechtigd om te zeggen dat het je niet de juiste match lijkt!


Contact proberen te houden

Het is veelvoorkomend dat je als toekomstig ex-eigenaar het liefst contact wilt houden. Het probleem is (uit ervaring) helaas dat mensen je een hoop beloftes kunnen maken zonder het te menen (vooral ook wanneer je dieren voor weinig geld aanbiedt, de mensen die dan reageren zijn helaas toch gewoon het type om het sneller af te laten weten, al is het maar om reiskosten te moeten betalen als de fret beter teruggebracht kan worden waardoor ze de fret tegen afspraken in zelf gaan verkopen...), of het wel menen.. maar je na 2 maanden niet alleen niets meer hoort, maar als je contact probeer te zoeken en men verhuisd is, een ander e-mailadres heeft of het telefoonnummer niet meer correct is... Zorg dus altijd dat je meerdere gegevens hebt. Je moet er echt een natuurlijk goed gevoel bij mensen hebben wanneer ze komen kijken.

Je kunt wel mensen tegemoet komen door hen te vragen wat zij het prettigste medium vinden om contact op te nemen en waar ze het beste op te bereiken zijn: e-mail (direct adres of via Facebook) of telefoon (gesprek, sms of Whats App). Het kan allemaal tegenwoordig! En iedereen vindt wat anders prettig.

Spreek het liefst een frequentie af. Een slim opvolgschema voor fretten is:

  • 1e maand wekelijks contact (i.v.m. verhuisstress: settled alles goed of slaat de stress bij ofwel de fret of nieuwe eigenaren toe? Kun je nog ergens wat bijdragen met informatie over wat je fret bij jou gewend was?)
  • daarna 6 maanden later
  • daarna jaarlijks

De communicatie moet van 2 kanten goed gaan, dus zorg dat je vooraf duidelijkheid creëert over die verwachtingen. Geef hierbij (om het positief te houden) aan dat jij niet alleen info wilt, maar dat ze ook altijd jou om info kunnen vragen over het verleden van de fretten als ze dat nodig hebben. Zulke informatie is namelijk heel erg belangrijk om altijd op te kunnen blijven vragen bij de vorige eigenaar mocht er wat gebeuren. Een goede communicatie komt toch van minstens 2 kanten!

Uiteindelijk zie je wel hoe het loopt, want je zult verbaasd staan hoe ook je eigen leven weer zal veranderen. Wie weet vergeet je wel contact op te nemen na een tijd omdat je lang niet zo vaak meer aan ze denkt als daarvoor... Dat kan altijd gebeuren door andere prioriteiten.

Copyright © Fretteninformatie.nl