Logo

De eerste dagen na verhuizing

Verhuizen zorgt voor een hoop ervaringen: een nieuwe omgeving, een nieuwe kooi, nieuwe geuren en een andere geluiden (waaronder ook de geur en stem van de nieuwe eigenaar). Fretten zijn buitengewoon gevoelig voor verhuizingen en het resultaat noemen we verhuisstress.


Verhuisstress voorkomen

Tekenen van verhuisstress zijn:

  • Harder dan speels bijten
  • Huilen (pups)
  • Verlies van eetlust
  • Onzindelijkheid (nieuw territorium willen afbakenen)
  • Slechte ontlasting (vooral diarree en groene ontlasting duidt op stress)
  • Grote ogen opzetten (gespannen uitstraling) (vooral volwassenen)
  • Achterpoten stijf omhoog houden bij oppakken (vooral volwassenen)
Het kost tijd om een fret te leren kennen na een verhuizing. Laat de fret goed bijkomen en wennen aan de nieuwe kooi, geluiden en geuren alvorens jezelf als nieuw baasje/geur en de losloopomgeving. Geef het fretje hiervoor één tot drie dagen kooirust, of getraumatiseerde fretten zelfs tot een week. Een pup heeft vrijwel altijd aan één dag genoeg, waar het bij volwassenen iets langer kan duren. Als je fret bijtgedrag vertoond tijdens het loslopen, is deze hier nog niet klaar voor. Bouw het dan nóg voorzichtiger op, geef genoeg kooirust en als nodig time-outs. Zoek geen confrontaties op.

Het langzaam opbouwen geeft ook jezelf de tijd goed te observeren wat voor type fretje je in huis hebt gehaald en hoe hiermee om te gaan. Daarna kun je rustig beginnen met het laten loslopen. Hou rekening met de signalen van je fret. Vooral harder bijten geeft aan dat je te snel gaat voor de fret, maar voor volwassenen zijn ook de laatste signalen duidelijke redenen om nog wat meer kooirust te geven.


De negatieve spiraal

Wanneer je na de aanschaf van de fret deze te weinig rust hebt gegund en te weinig tijd hebt genomen om rustig een band op te bouwen, is het moeilijk om dat om te draaien. Dit gebeurt vaak als eigenaren te hard van stapel lopen direct na aanschaf.

De fret zit nog volop in de verhuisstress en zou eerst even rust moeten krijgen, maar krijgt dit niet, waardoor deze in veel gevallen gaat bijten. Met name beginnende eigenaren zijn gevoelig om hier snel angstig van te worden. De fret voelt deze angst op zijn beurt weer aan, waardoor het gedrag erger wordt en de eigenaar nog banger. Het einde raakt al snel zoek...

Het is héél erg moeilijk deze negatieve spiraal weer om te keren. Hier moet de eigenaar heel wat voor in zijn mars hebben, voornamelijk om zijn angst te overwinnen en alsnog voor rust en goede zorg te kiezen. De fret is intussen bang geworden en het vertrouwen verloren. Er moet dus worden opgebouwd vanaf onder het nulpunt, waarbij de eigenaar zijn angsten opzij moet kunnen zetten. Dit betekent opnieuw kooirust zoals hierboven staat uitgelegd, voorzichtig zijn met nieuwe ervaringen aanbieden en de opvoedmethode aanhouden onder "Opvoeding > Omgaan met bijten".

Copyright © Fretteninformatie.nl