Aanschaf volwassen fret
Lees allereerst waar koop je een fret door onder belangrijke beslissingen!
Heb je nog niet eerder fretten aangeschaft? Dan is het aan te raden om je te laten begeleiden bij een frettenopvang. Het gedrag en karakter van fretten is heel moeilijk in te schatten wanneer je nog geen fretten kent en een opvang kan je precies vertellen welke fretten wel of niet geschikt zijn voor beginners en bij jouw persoonlijke situatie het beste zouden passen. Er zit altijd wel wat naar jouw smaak. Je krijgt hier een goede voorlichting en kunt bij problemen altijd bij hen terecht.
Heb je eerder fretten aangeschaft? Kies met zorg uit waar je naartoe gaat voor je aanschaf en neem nooit overhaaste beslissingen! De juiste fret(ten) voor jou vind je niet zomaar om de hoek. Koop nooit fretten bij handelaren, broodfokkers of dierenwinkels en laat je ook niet verleiden door (nood)kreten in advertenties op internet. Fretten moeten bij je passen en je moet nog jarenlang met hen je leven delen. Wanneer je een verkeerde keuze maakt heeft dit grote gevolgen voor het leven van de fretten en je houdt er zelf geen leuke ervaring aan over. Rij wanneer nodig uren en realiseer je dat fretten nog schaars zijn in Nederland, dus de juisten voor jou zeer waarschijnlijk niet binnen een schaal van 10km zullen wonen. Wanneer je het zekere voor het onzekere wilt nemen ga je naar een frettenopvang waarin fretten voor ieder type eigenaar en van alle leeftijden beschikbaar zijn. Had je al fretten op het oog en ga je daarom niet naar een opvang? Controleer dan nog zorgvuldiger!
Kijk voor lijst met opvangen onder links. Hier staan ze allemaal gesorteerd op plaatsnaam en provincie. Verreweg de grootste opvang is de Frettenstichting in Breda. Wanneer je geen zin hebt om na te denken: rij dan zonder twijfel wat om voor deze opvang want hier zit je hoe dan ook altijd goed.
Controlelijst
- Een fretje moet er gezond uitzien. Let erop dat het fret een gezonde vacht, is deze goed schoon rond de anus (i.v.m. diarree), schone oogjes, schone neus, schone oren, geen wondjes of vlooien/mijten, niet te lange nagels, niet te mager is, enzovoort. Een fret hoort levendig en alert over te komen. Hoewel fretten wel langzaam wakker kunnen worden behoort de fret veel interesse te tonen in de omgeving en nieuwe geuren. Ook als het fretje iets onder de leden heeft gehad moet dit goed zijn, het fretje behoort immers aangesterkt te zijn alvorens te verhuizen. De stress van een verhuizing bovenop een aandoening kan hoge medische kosten met zich mee brengen en dodelijke gevolgen hebben. Ziet de ontlasting er goed uit (werp een blik op de bak)? Dit staat in verband met het voer dat ze krijgen.
- Wanneer het een ongeholpen ram betreft: zijn beide teelballen goed ingedaald? Een bronstige ram kun je direct laten helpen mits de ballen goed zijn ingedaald. Wanneer deze niet goed zijn ingedaald hou dan rekening met hogere castratiekosten (zoeken naar een balletje of een hormoonimplantaat laten plaatsen).
- Wanneer het een ongeholpen moertje betreft: is ze niet loops (opgezwollen vulva)? Een loops moertje behoort niet verkocht te worden voor zij geholpen is.
- Heeft de fret geen extra of te weinig tenen/nagels, scheve neus of knik in de staart? Dit zijn genetische fouten die invloed hebben op de gezondheid (veelal vanwege inteelt). Een afgebeten stukje staart, voetje of pootje gebeurt geregeld bij de geboorte en is niet genetisch.
- Hoe is het karakter van de fret en is de verkoper eerlijk over het karakter? Kan deze ook de negatieve punten aangeven? De fret behoort zich gemakkelijk en zonder enige twijfel op te laten pakken door de verkoper en doet geen pogingen te bijten. Na de verhuizing is het vanwege stress uiteraard mogelijk dat de fret bijt dus geef de fret die eerste tijd de ruimte, maar bij de verkoop in bekende omgeving mag hiervan geen sprake zijn.
- De fret zit in een goede frettenkooi die goed schoon is en voorzien van eten, drinken, een slaapplek en een poepbak/poepruimte. Een fret behoort nooit op zaagsel te zitten! Wanneer buiten gehuisvest is stro of hooi prima.
- Is de fret geholpen, ingeënt en/of gechipt? Zo ja vraag dan om een vaccinatieboekje of paspoort en eventueel het chipformulier
- Wat voor voer krijgt de fret? Kattenvoer van een merk uit de supermarkt moeten alarmbellen doen rinkelen: dit geeft een groter risico op gezondheidsproblemen. Vraag ook wat de fret gewend is als snack te krijgen. Rozijntjes e.d. moeten tevens weer alarmbellen doen rinkelen.
- Hoeveel is er bekend van de achtergrond van de fret? Hoe is de fret gefokt? Komen er fretten in voor met speciale kleuren, aftekeningen of vacht? Wat zijn eventuele vorige eigenaren van de fret? Waarom hebben zij afstand gedaan?
- Zorg dat je bij de verkoper terecht kunt voor service. Ook al kun je voor informatie elders terecht: het terug mogen brengen van het fretje mocht het onverhoopt niet lekker lopen is zeer belangrijk. Zorg dat je in een noodsituatie weet waar je aan toe bent.